Aggódnak a németek az amerikai atombombák miatt

Vágólapra másolva!
Az ellenzék és a kormányzó szociáldemokraták is hazaküldenék a Németországban állomásoztatott amerikai atomfegyvereket, miután kiderült, nincs minden rendben a tárolásukkal. Az ellenzők szerint a fegyverek jelenléte hidegháborús maradvány, a kereszténydemokraták szerint azonban szükség van rájuk, hiszen a nukleáris elrettentés ma is működik.
Vágólapra másolva!

"A Németországban lévő atomfegyverek a hidegháború maradékai, kifelé velük!" - mondta a Berliner Zeitungnak Guido Westerwelle, a Szabad Demokraták Pártjának (FDP) elnöke. A német ellenzéki pártok egy emberként követelik a nukleáris fegyverek kivonását, miután egy kiszivárgott jelentésből kiderült, az európai atomfegyverraktárak a minimális biztonsági követelményeknek sem felelnek meg.

A szabad demokraták mellett a Zöldek és a Baloldal is azt követeli Angela Merkel kancellártól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az amerikaiakkal a nukleáris fegyverek kivonásáról, és csatlakoztak hozzájuk a kormánypárti szociáldemokraták (SPD) is. Niels Annen, az SPD külpolitikai szakértője azt mondta, a fegyverek kivonása hatalmas lépés lenne a leszerelés felé.

A nukleáris fegyverek jelenlétét egyedül a másik kormánypárt, a konzervatív CDU vette védelmébe, arra hivatkozva, hogy fent kell tartani a nukleáris elrettentés stratégiáját. "Nem mondhatunk le róluk, ameddig léteznek a világon nukleáris fegyverek. Ezek bennünket is védenek" - mondta Eckart von Klaeden, a CDU frakció szóvivője, hozzátéve, hogy a fegyverek tárolásánál a lehető legszigorúbb biztonsági eljárásokat kell alkalmazni.

A Financial Times csütörtökön számolt be a Pentagon jelentéséről, amelynek megállapításai szerint komoly hiányosságok vannak az "érzékeny technológiájú" atomfegyver-alkatrész nyilvántartásában. A jelentés az után készült, hogy az amerikai légierőtől véletlenül atomrakéták orrkúpjai kerültek Tajvanra. Korábban az is megtörtént, hogy a légierő egyik gépe véletlenül hat nukleáris robbanótöltetet szállított át az Egyesült Államok területe felett.

Az Egyesült Államok európai bázisokon tárolt atomtölteteinek számát 200 és 350 darab közé teszik. Németország mellett nukleáris fegyvereket állomásoztatnak Nagy-Britanniában, Belgiumban, Hollandiában, Olaszországban és Törökországban.