Hajszálat loptak az ügynökök Karadzictól

Vágólapra másolva!
Két ügynök jelentkezett a Dragan Dabic álnéven természetgyógyászkodó Karadzicnál házaspárnak tüntetve fel magát, és meddőségre panaszkodtak. A vizsgálat során azonban sikerült Karadzic néhány hajszálát megszerezniük a DNS-vizsgálathoz. Így azonosították a boszniai szerb exelnököt - közölték szerb lapok.
Vágólapra másolva!

DNS-vizsgálat alapján azonosították Radovan Karadzicot, akinek őrizetbe vételét egy hete jelentették be Belgrádban - közölték hétfőn szerb lapok. A hágai Nemzetközi Törvényszék (TPI) által háborús bűnökkel és népirtással vádolt boszniai szerb exelnököt, aki Dragan Dabic álnéven élt Belgrádban, a Press című belgrádi napilap szerint az elmúlt másfél hónapban 50 titkosszolgálati ügynök figyelte.

Az újságnak egy névtelenül nyilatkozó rendőrtiszt elmondta: a természetgyógyászként dolgozó Karadzic egy május végi, Belgrádban rendezett szimpóziumon került a nyomozók látókörébe. A végső bizonyítékot, hogy valóban a boszniai volt szerb elnök bújt Dabic bőrébe, DNS-vizsgálat szolgáltatta. Két ügynök jelentkezett a természetgyógyásznál házaspárnak tüntetve fel magát, és meddőségre panaszkodtak. A vizsgálat során azonban sikerült Karadzic/Dabic néhány hajszálát megszerezniük - mondta a Pressnek a rendőrtiszt.

A Blic című belgrádi újság már a hét végén megírta: egy névtelen telefonáló vezette Karadzic nyomára a szerb titkosszolgálatot (BIA). E szerint az ismeretlen telefonáló figyelmeztette az egyik BIA-irodát, hogy egy nagy szakállú, ősz hajú természetgyógyász, aki járja az országot és előadásokat tart az egészséges életmódról, nagyon emlékezteti őt a háborús bűnökkel vádolt Karadzicra, felismeri az illető hangjában a boszniai szerbek volt elnökének hangját. A BIA komolyan vette az ismeretlen hívótól kapott tippet, és ezt követően éjt nappallá téve figyelték a célszemélyt, de az ügy rendkívül bizalmas jellege miatt a titkosszolgálati emberek többsége voltaképpen nem is tudta, hogy kit üldöz.

Még Ivica Dacic belügyminisztert és Rasim Ljajicot, a TPI-vel való kapcsolattartásért felelős minisztert sem tájékoztatták a hajtóvadászatról - írta a Vecernje Novosti című lap hétfői számában. A lap szerint az őrizetbe vételi parancsot július 18-án, pénteken adták ki. A Press úgy tudja, aznap reggel Karadzic telefonon figyelmeztetést kapott arról, hogy a titkosszolgálat mire készül. A férfi hazasietett, összecsomagolta néhány személyes holmiját, majd felszállt a 73-as autóbuszra - itt azonban őrizetbe vették.

Ezt követően egy belvárosi lakásba szállították, majd miután a DNS-vizsgálattal sikerült végleg bebizonyítani, hogy valóban Karadzic az elfogott személy, 21-én, hétfőn este bejelentették a háborús bűnös kézre kerítését.