Hálálkodó levelek miatt támadja a Strabagot a Profil

Vágólapra másolva!
Levélrészletek és emlékeztetők másolatait közölte hétfői számában a Profil című osztrák magazin, amely szerint a Strabag nevű osztrák építőipari cég magyar politikusokat támogatott üzleti előnyszerzés érdekében. A cég magyarországi szóvivője szerint a lapban közölt dokumentumok már rég ismertek, nagy részükről pedig kiderült, hogy hamsítvány. A cég szerint a cikk politikai támadás.
Vágólapra másolva!

A Profil című osztrák hetilap hétfőn megjelent cikke eddig soha nem közölt iratokra hivatkozva gyanúsítja meg a Strabagot azzal, hogy a cég magyar pártoknak fizetett üzleti előnyszerzés érdekében. A Profil a "Das Spiel ist nicht vorbei" (A játék nem ért véget) című cikkében állítólag magyar politikusoktól származó levélrészletekből, a pártokkal állítólag kapcsolatot tartó bécsi PR-ügynökség jelentéseiből közöl néhány soros, németül íródott részleteket.

Az egyik levélrészletben az olvasható: "a Szabad Demokraták Szövetségének nevében szeretném megköszönni nagyvonalú adományát". Az cikk szerint az adomány 93 ezer euró volt. Az adományról szóló levelet a Profil szerint Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke írta. A cikk közöl egy eredetinek tűnő aláírásmintát is, amelyen egy Gabor Kuncze nevű ember aláírása látható, aki a dokumentum másolata szerint az SZDSZ elnöke. A nehezen áttekinthető cikkből nem derül ki, hogy ennek van-e valami köze az adományról szóló levélhez, illetve, hogy az aláírás valóban Kuncze aláítrása-e.

Egy másik, 2004 május 17-i keltezésű, egy budapesti kórházépítéssel kapcsolatos feljegyzés a cikk szerint utal arra, hogy a Fidesz budapesti szervezetének a támogatása biztosított, és hogy valamennyi fővárosi szervezet beleegyezett: a pénz a Magyarországi Demokrácia Támogatásának Egyesülete bécsi székhelyű szervezeten keresztül "közvetlenül a pártokhoz folyjon be (Kórház)". A Profil szerint 2005 márciusa és májusa között Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő és Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő rendezvényeit 48 ezer, illetve 60 ezer euróval támogatta az alapítvány.

A Strabag elnöke szerint politikai támadásról van szó

A konszern osztrák vezetősége és Fényi Tibor, a cég magyarországi kommunikációs igazgatója szerint a cikkben közölt valamennyi dokumentum már 2006-ban nyilvánosságra került, többségükről ráadásul kiderült, hogy hamisítvány. "Semmilyen új információt nem tartalmaz a Profil által közölt dokumentum" - jelentette ki az [origo] érdeklődésére Fényi. A szóvivő szerint a cikkben közölt, Kuncze Gábor 2003. novemberéből származó köszönetnyilvánítása valódi irat, törvényes adományozást tükröz, mint ahogy az a levélrészlet is valódi, melyben Gyürk András mond köszönetet egy közelebbről meg nem határozott támogatásért. A többi irat esetében a kommunikációs igazgató szerint hamisítványról van szó.

Fényi állítja, azzal, hogy a Profil eddig nyilvánosságra nem hozott dokumentumokra hivatkozik, ügyesen megkerüli a kérdést, hogy miért épp most, két év után, három héttel a választások előtt veszi újra elő az ügyet. Osztrák liberálisok véleménye szerint a háttérben az osztrák Zöldek politikai érdekei állnak, akik legfőbb riválisa a választási küzdelemben a Strabag elnöke, Hans-Peter Haselsteiner és az általa támogatott Liberális Fórum. A Strabag igazgatósági elnöke és meghatározó tulajdonosa, Hans-Peter Haselsteiner az osztrák Liberális Fórum (LIF) gazdasági szóvivője és talán legjelentősebb támogatója. A LIF már bejelentette, hogy amennyiben bejut a parlamentbe és koalícióra kérik fel, az új kormányban Haselsteinerre szociálisügyi miniszter poszt vár.

Haselsteiner a cikkre reagálva egyebek mellett kijelentette, politikai támadásként értékeli a Profil cikkét, melynek nagy része hamisítvány: "Csodálkozom azon hogy, hogy a Profil című hetilap a politikai riválisaim eszközéve vált."

A magyar pártok elhatárolódnak

Cikkben említett MSZP, Fidesz és SZDSZ az osztrák választási kampánnyal magyarázza a Strabag-ügy ismételt felmerülését.

Az MSZP az osztrák belpolitikai folklór részének tartja a hírt. Nyakó István az MTI-nek vasárnap annyit mondott: az MSZP két évvel ezelőtt is leszögezte, hogy nem kért és nem kapott pénzt a Strabagtól.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője teljesen elhatárolódott a cikkben írottaktól: "A nyilvánvalóan felhevült hangulatú osztrák választási kampány küzdelmeiben nekünk nem dolgunk részt venni."

Az SZDSZ a Profil cikkét az osztrák választási kampány bulváreseményének tartja, ezért nem is kívánja kommentálni azt. Az SZDSZ hozzátette, támogatóinak listáját a párt minden évben nyilvánosságra hozza a Magyar Közlönyben, ahol az bárki számára hozzáférhető és megtekinthető.