Obama hivatalosan is bemutatja miniszterét, Hillary Clintont

Vágólapra másolva!
Hétfőn hivatalosan is bemutatja az amerikai nemzetbiztonságért a jövőben felelős három legfontosabb embert Barack Obama megválasztott amerikai elnök. A védelmi miniszter (Robert M. Gates), a nemzetbiztonsági tanácsadó (James L. Jones) és a külügyminiszter (Hillary Clinton) hivatalos bemutatása a mumbai terrortámadások nyomán vált sürgőssé Obamának - írja a New York Times.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel egy chicagói sajtókonferencián hivatalosan is bemutatja leendő nemzetbiztonsági csapatát és külügyminiszterét Barack Obama megválasztott amerikai elnök - mondták a New York Timesnak befolyásos demokrata politikusok. A külügyminiszter Obama Hillary Clinton lesz. Clinton a sajtókonferenciára Chicagóba repül, hogy együtt jelenjen meg Obamával, aki korábban legyőzte őt a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Clinton külügyminiszterségéről immár végleges döntés született, mondta a New York Times Clintonhoz közel álló forrása.

Clinton bemutatása mellett Obama leendő csapata más fontos tagjait is bemutatja majd a lap információi szerint. A megválasztott elnök tervei szerint meghagyja posztján Robert M. Gates védelmi minisztert, aki Bush elnöksége alatt két éve vezeti a Pentagont. Nemzetbiztonsági tanácsadónak Obama James L. Jones tábornokot, egy nyugalmazott tengerésztisztet és NATO-tisztségviselőt jelöli majd a New York Times névtelenséget kérő forrásai szerint. Igazságügy-miniszternek Eric H. Holdert, belbiztonsági miniszternek pedig Janet Napolitano arizonai kormányzót jelöli, és őket is bemutatja hétfőn. Az amerikai ENSZ-nagykövet tisztére pedig Susan E. Rice számíthat.

Obama és Hillary Clinton stábjai napok óta készítik elő a bejelentést. Obamáék eredetileg úgy tervezték, hogy hálaadás előtt semmilyen hivatalos bejelentést nem tesznek a leendő elnök kabinetjének tagjairól, de az indiai Mumbaiban elkövetett merényletek különös jelentőséget adtak a nemzetbiztonsági csapat bemutatásának. A legalább 180 halálos áldozatot követelő támadások nyilvánvalóvá tették, hogy bármennyire is a gazdaságra szeretné figyelmét összpontosítani a leendő elnök, a biztonsági kérdések pillanatok alatt előtérbe kerülhetnek - írja a New York Times.

A nemzetbiztonságért a jövőben felelős hármas, Gates, Clinton és Jones kiválasztását a többség méltatta, a néhány kritikus csak annyit jgyzett meg: a személyi döntésekben úgy tűnik, Obama inkább a tapasztalatot részesítette előnyben, mint a változást, amelynek ígéretére egész kampányát felépítette.

Eddigi választottjai a fontos posztokra mindannyian tisztségeket viseltek vagy Bill Clinton, vagy George Bush kormányaiban, ebből pedig úgy tűnik, az új kormány sokkal inkább centrista lesz majd, mint azt titkon Obama baloldalibb támogatói remélték - írja a New York Times. Egy múlt heti sajtókonferencián Obama döntéseit úgy magyarázta: azon dolgozik, hogy friss gondolkodású, egyben tapasztalt embereket találjon, a változást pedig tőle magától kell várni.