Leállt a temelíni atomerőmű egyik blokkja

Vágólapra másolva!
Kedden leállt a csehországi temelíni atomerőmű kettes blokkja, miután az automatikus ellenőrzőrendszer leállította a reaktor működését. A leállás nem érintette a nukleáris berendezést, így környezeti veszéllyel nem kell számolni. Az okokat még keresik.
Vágólapra másolva!

Kedden leállt a csehországi temelíni atomerőmű kettes blokkja, miután az automatikus ellenőrzőrendszer leállította a reaktor működését. A szakértők szerint az okokat egyelőre nem lehet tudni. Az erőmű illetékesei szerint a leállás nem érintette a nukleáris berendezést, így semmiféle környezeti veszéllyel nem kell számolni.

Egy helyi szakember szerint nem zárható ki az ellenőrző rendszer meghibásodása, például téves jelzése, miután a leállás a generátor ellenőrző rendszerének jelzésére történt. A kettes blokk áramfejlesztő generátorait csütörtökön indítanák újra. A leállás miatt egyúttal elvégzik a december végére tervezett karbantartási ellenőrzéseket is az erőművi blokkban, így a decemberben tervezett leállás már elkerülhető lesz.

Temelín jelenleg egyáltalán nem termel áramot, ugyanis egyes reaktora javítások miatt már négy hónapja áll, és újbóli üzembe helyezését csak december közepére tervezték. Az erőműnek ezt a részét azért állították le, mert az egyes blokkban júliusban meghibásodott a turbina.

A temelíni atomerőművel több probléma előfordult már, ami üzleti veszteségeket okozott az erőművet üzemeltető cseh energetikai óriásvállalatnak, a CEZ-nek. Temelín idei anyagi veszteségét a cseh sajtó kétmilliárd cseh koronára becsüli. A meghibásodások erős tiltakozást váltanak ki a német és az osztrák lakosságban és a hatóságokban is.