Hágában folytatódik a macedón-görög névvita

Vágólapra másolva!
Görögország megsérti Macedónia jogát, hogy taggá váljon nemzetközi szervezetekben - állítja Szkopje, ezért a hágai Nemzetközi Bíróságon perli be Athént. A két ország közt 1991 óta fennálló névvita miatt Görögország megfúrta Macedónia NATO-tagságát, és Szkopjéban attól tartanak, így járhatnak az Európai Unióval is.
Vágólapra másolva!

Macedónia beperelte Görögországot a két ország közt fennálló névvita miatt a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságnál. Szkopje szerint Görögország megsérti Macedónia jogát, hogy tagságra törekedjen nemzetközi szervezetekben. Az ENSZ legmagasabb szintű nemzetközi jogi ítélkező fóruma az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában nem közölte, hogy mikor kíván foglalkozni az üggyel.

A volt jugoszláv tagköztársaságot Görögország nem hajlandó elfogadni Macedónia néven, mert Görögországban is van egy Macedónia nevű tartomány, és Athén nem kívánatos bonyodalmaktól tart arra esetre, ha elismerne a szomszédságában egy Macedónia nevű országot. Az országot ezért hivatalosan Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságnak hívják.

A névvita miatt idén tavasszal Görögország elgáncsolta Macedónia NATO-csatlakozási törekvéseit. A dolgok jelenlegi állása szerint egy esetleges macedón EU-csatlakozási próbálkozás is zátonyra futna a görög vétójogon. A felek ENSZ-közvetítéssel már hosszabb ideje tárgyalnak egymással. Számos javaslat felmerült a volt jugoszláv köztársaság elnevezésére - így például Felső-Macedónia, Észak-Macedónia, Hegyi-Macedónia -, de megállapodásra mindeddig nem jutottak.

Szkopje most azért indított eljárást Athén ellen a Nemzetközi Bíróságnál, hogy az 1995. szeptember 13-ikán kelt görög-macedón átmeneti megállapodás 11. cikkelye kimondja: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság jogosult független államként, a nemzetközi joggal összhangban tagságra törekedni nemzetközi szervezetekben. Szkopje szerint Athén akadályozza e jog gyakorlását.