Megtermékenyítik Kínában az egykéjüket elvesztő sterilizáltakat

Vágólapra másolva!
Különleges orvoscsoport indul Kína földrengés sújtotta részére. A céljuk az, hogy segítsék a gyermekvállalást azok számára, akik elveszítették egyetlen utódjukat. Az orvosok még a korábban sterillé tett embereket is hajlandók lesznek megműteni, hogy ismét gyereket vállalhassanak.
Vágólapra másolva!

A kínai kormány különleges orvoscsoportot küld a földrengés sújtotta területekre, hogy elősegítse a gyermekáldást a természeti katasztrófa következtében utód nélkül maradt szülők számára.

A kínai családtervezési hatóságok közlése szerint az orvosok ingyenes tanácsadással, a sterilizációt visszacsináló műtétekkel és mesterséges megtermékenyítési lehetőségekkel fogják támogatni azokat a szülőket, akik elvesztették egyetlen gyermeküket a május eleji pusztító erejű földrengés során. Ennek során feltűnően sok iskola dőlt romba, a szülők szerint a minőségi építőanyagok elsikkasztása miatt.

Szecsuan tartományban a becslések szerint 7 ezer egyke gyermek vesztette életét. A súlyosan sérült gyermekek száma mintegy 16 ezerre tehető, és a tervek szerint az ő szüleik is mentesülnének a népesedéskorlátozó állami politika szigorú előírásai alól, és vállalhatnának még egy gyereket.

A Kínában 1979 óta érvényben levő egykepolitikával közel 400 millió gyermek megszületését akadályozták meg. A szabályok értelmében a városi párok csak egy, a vidéki családok pedig legfeljebb két gyereket vállalhatnak. Az egykepolitika azonban lehetővé teszi, hogy egy nő második gyereket is szülhessen, ha az első meghalt vagy valamilyen fogyatékossággal született.

Ötös erejű földrengés volt Szecsuanban

Eközben újabb, ötös erejű földrengés volt hétfőn Szecsuanban. Károkról vagy áldozatokról nem szólnak az első jelentések. Az Új Kína hírügynökség szerint a rengés központja a tartományi fővárostól, Csengtutól pár kilométerre volt, és mintegy tíz másodpercig tartott. A lakosság az utcákra menekült. A jelentések nem térnek ki arra, milyen hatással volt a földmozgás a földcsuszamlásoktól elzárt Tangcsiasan földrengéstóra, amelynek szintje veszélyesen emelkedik, és a felgyülemlett 245 millió köbméter víz a lentebb lakókat fenyegeti áradással