Szerbia megfelezné Koszovót

Vágólapra másolva!
Szerbia felajánlotta, hogy átveszi Koszovó szerbek lakta régióinak kormányzását - közölték magas rangú diplomáciai források kedden. A lépés ketté osztaná a független Koszovót, így a terv megvalósulásának nincs esélye.
Vágólapra másolva!

Az ajánlatot a név nélkül nyilatkozó források szerint a szerb kormány koszovói ügyekkel foglalkozó minisztere, Slobodan Samardzic tette a hét végén, ám a koszovói közigazgatást felügyelő ENSZ-illetékesek azonnal elutasították.

A koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) helyettes vezetője, Larry Rosin hivatalosan csak annyit közölt, hogy Samardzic a hét végén valóban átadott neki egy dokumentumot, amely Belgrád szándékai szerint a Szerbia és az UNMIK közötti kapcsolatrendszer kereteként szolgálna. A dokumentum tartalmáról az ENSZ-illetékes semmit sem közölt.

Szerbia elutasítja Koszovó februárban kikiáltott függetlenségét, s arra ösztönzi az ottani, mintegy 120 ezer szerbet, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat a koszovói lakosság többségét alkotó albánokkal, illetve vegyék semmibe a helyszínre telepítendő, egyebek között a jogállamiság megerősödésére felügyelő EU-missziót.