Kiújultak a harcok a libanoni Tripoliban

Vágólapra másolva!
Bejrút melletti városokban és az észak-libanoni Tripoliban is folytatódtak az összecsapások a Hezbollah síita szervezet harcosai és a kormánypárti fegyveresek között. A hat napja tartó harcokban már több mint nyolcvanan meghaltak. Az 1990-ben véget ért polgárháború óta nem volt ilyen súlyos válság az országban.
Vágólapra másolva!

Kiújultak a heves harcok hétfőn az észak-libanoni Tripoliban a kormánypárti és az ellenzéki fegyveres csoportok között - közölték biztonsági források és szemtanúk.

A legelkeseredettebb összecsapások Báb et-Tebbáne és Dzsabal Mohszen negyedekben bontakoztak ki, ahonnan a kormányerők egynapi megszállás után visszavonulásra kényszerültek. Az eddigi jelentések szerint egy ember életét vesztette, de halálát feltehetően egy eltévedt lövedék okozta.

A tengerparti város több kerületében, nehézfegyverzet bevetésével vasárnap is ádáz harcok folytak, akárcsak a Bejrút környéki hegyekben, ahol hétfői jelentések szerint legkevesebb harminchatan haltak meg a Valid Dzsumblatt drúz vezető kormánypárti fegyveresei és a Hezbollah síita szervezet harcosai közötti ellenségeskedésekben.

A Hezbollah 14 emberét vesztette el, de fegyveresei megszállták Alej körzetét, még mielőtt Dzsumblatt megegyezett volna abban, hogy a területet átengedi a libanoni hadseregnek.

Hétfőn legkevesebb tizenegy személy vesztette életét a Bejrút melletti városban kitört összecsapásokban - közölték kórházi források. A libanoni főváros délkeleti határán, a hegyre épült Sueifátban is kormányhoz hű és ellenzéki erők csaptak össze. Több mint húszan megsebesültek.

A legutóbbi adatok szerint 81 halottja és 250 sebesültje van a hat napja tartó libanoni harcoknak, amelyek azután kezdődtek, hogy a Nyugat-barát kormány törvénytelennek nyilvánította a Szíria és Irán által támogatott Hezbollah katonai távközlési hálózatát. Az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta a mostani a legsúlyosabb válság az arab országban.