Új jelölt okozhat fejfájást McCainnek

Vágólapra másolva!
Egy volt republikánus képviselő, Bob Barr indulni akar az elnökválasztáson a Libertariánus Párt színeiben. Még nem szerezte meg a jelöltséget, de ha sikerül neki, akkor azzal okozhat némi fejfájást John McCain republikánus jelölt számára. Az elnökválasztáson ugyanis Barr elsősorban tőle vehet el voksokat.
Vágólapra másolva!

Bob Barr a két nagy párthoz képest kicsiny Libertariánus Párt színeiben kíván indulni az elnöki posztért novemberben. A párt május 22-26-i denveri konvencióján dönt elnökjelöltjéről, és Barr stábja úgy számol, hogy a szavatok 7 százalékát gyűjthetik be novemberben.

A politikus elmondta, hogy a republikánusok részéről többen le akarták beszélni arról, hogy elinduljon. Barr ugyanis konzervatív liberálisként elsősorban John McCaintől vehetne el voksokat az elnökválasztáson. Persze a Libertariánus Párt korábbi eredményét tekintve az új induló nem fog sok vizet zavarni. 2004-ben a libertariánus jelölt, Michael Badnarik a voksok kevesebb mint egy százalékát gyűjtötte be - emlékeztet a The Washington Post.

A volt képviselő azzal kampányol, hogy McCainnel, sőt még a demokrata oldalon esélyesnek tartott Barack Obamával szemben is csak ő nyirbálná meg a kormányzat hatalmát, amely a 2001-es terrortámadások óta szerinte túlságosan megnőtt. Úgy véli, a demokratákra vagy a republikánusokra adott szavazat elvesztegetett voks, mert a status quo megerősítését szolgálja, s ennek "nem sok haszna van".

Barr - aki 1995 és 2003 között Georgia államot képviselte a washingtoni kongresszusban - kőkemény konzervatív politikus hírében áll, aki annak idején az elsők között követelte Bill Clinton alkotmányos lemondatását. Az utóbbi években erősen bírálta a Bush-kormányt részben a költségvetés elszaladása miatt, másrészt azért, mert szerinte a terrorellenes intézkedések szigorítása közben sértette az alkotmányos alapjogokat.

Barr megjelenése különösen McCainnek okozhat fejfájást, aki azért küzd, hogy felzárkóztassa maga mögött a konzervatívok sokszínű táborát. A múlt heti észak-karolinai és indianai republikánus előválasztásokon a voksok egynegyedét nem McCainre adták le, pedig már megszerezte a jelöltséghez szükséges számú delegátust.

Forrás: [origo]
McCain számára veszélyt jelenthet Barr

A keddi nyugat-virginiai demokrata előválasztáson Hillary Clinton nagyarányú győzelme várható. A volt first ladynek ez az azonban keveset segíthet hátránya lefaragásában, hiszen csak 28 elkötelezett delegált sorsa dől el. Obama stábja is a még hátralevő fontosabb szövetségi államokra koncentrál: Oregonban és Kentuckyban május 20-án 52, illetve 51, Puerto Ricóban június 1-jén 55 delegátust osztanak ki az aspiránsok között.

Az utóbbi napokban az NBC televíziót követően több rangos orgánum is közölte, hogy becslése szerint Obama már a saját belátásuk szerint döntő, úgynevezett szuperdelegáltak (a demokraták magas rangú vezetői, akik az előválasztási eredménytől függetlenül szavazhatnak a jelöltekre) között is megelőzte Clintont. A The Wall Street Journal számítása szerint az afro-amerikai szenátort 155 voks választja el attól, hogy megszerezze a jelöltséget jelentő 2025 delegátusi szavazatot. A hátralevő 6 fordulóban 250 elkötelezett delegált sorsáról lesz szavazás.