Az utórengésnek is vannak halottai Kínában

Vágólapra másolva!
Legalább hatan életüket vesztették, és több mint ezer ember megsérült a kínai Szecsuán tartományban a vasárnap délután történt, a két héttel ezelőtti földmozgást követő eddigi legerősebb utórengésben. A magasabb épületek még az epicentrumtól 1250 kilométerre lévő Pekingben is kilengtek. A május 12-i földrengés halottjainak száma már meghaladja a 65 ezret.
Vágólapra másolva!

A kínai földtani intézet mérései szerint a Kuangjüan járás központjától mintegy 40 kilométerre nyugat-északnyugatra történt utórengés a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet az első mérések alapján a földmozgás mértékét 5,8-es erősségűre becsülte, majd később 6-os erősségűre módosította. Ez volt a legerősebb utórengés a május 12-i pusztító földmozgás óta.

Az epicentrumhoz legközelebbi Csingcsuan járásban egy ember meghalt, 700 ember megsérült, kilenc településsel pedig ismét megszakadt a telefonösszeköttetés. Kuangjüan városban a korábbi rengéseket átvészelő épületek közül 71 000 ház összedőlt, további 200 000 pedig életveszélyessé vált.

Az északnyugat-kínai Senhszi tartományban található Hancsung városban négy ember meghalt, húszan pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. Kanszu tartományban, Lungnan városban a hegyekből alágördülő sziklák egy embert megöltek, további 109 személyt pedig megsebesítettek, közülük 15-en életveszélyes állapotban vannak. Az utórengés erősségére jellemző, hogy a május 12-i rengéshez hasonlóan a magasabb épületek még az epicentrumtól 1250 kilométerre lévő Pekingben is kilengtek.

A kínai hatóságok az utórengésektől tartva a sérült épületekbe már korábban sem engedték vissza az embereket. A földcsuszamlások következtében a térség folyóin 35 torlasz keletkezett, amely miatt most több mint 70 000 túlélő van kitéve az áradásveszélynek, ezért az alacsonyan fekvő településekről máris kimenekítették a lakosokat.

Az utórengés előtt, vasárnap délben kiadott hivatalos adatok szerint 65 ezer 80 ember vesztette életét a május 12-i természeti katasztrófában. Huszonháromezer hétszázhetvenöt embert eltűntnek nyilvánítottak, a sérültek száma meghaladja a harmincötezret. Mintegy tizennégy és fél millió ember volt kénytelen elhagyni lakhelyét. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 80 ezer felett lehet.