Kiürítik New Orleanst a Gustav hurrikán miatt

Vágólapra másolva!
Elrendelte New Orleans kiürítését a közelgő a Gustav hurrikán miatt a város polgármestere. A település lakóinak vasárnap kell elhagyniuk az otthonaikat, egymillió ember azonban már korábban útnak indult. Elképzelhető, hogy a szélvihar miatt lerövidítik, vagy néhány nappal elhalaszthatják a jövő heti republikánus konvenciót, ahol John McCaint a párt elnökjelöltjének választják meg.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a Mexikói-öböl partján fekvő New Orleans kiürítését szombaton a város polgármestere, Ray Nagin a Gustav hurrikán közeledte miatt. A városban három évvel ezelőtt a Katrina hurrikán okozott óriási pusztítást, a település jelentős részét a szélvihar letarolta, a természeti katasztrófában 1600-an haltak meg.

A kiürítési terv szerint először - helyi idő szerint vasárnap reggel nyolctól - a nyugati, majd - déltől - a Mississippi folyó keleti partján elterülő városrész lakóinak kell elhagyniuk otthonaikat. Már azelőtt, hogy New Orleansban kihirdették a kötelező kiürítést, egymillió ember indult útnak a térségből.

A polgármester szerint a városból tízezer embert szállítottak el buszokkal, vonaton és repülővel. A New Orleans-iakat figyelmeztették, hogy nem biztosítanak mentőakciókat azoknak a számára, akik nem vesznek részt a kötelező kiürítésben. Egyelőre nem jósolható meg biztosan, hogy lecsap-e a hurrikán New Orleansra vagy sem, ennek ellenére folytatják a kiűrítést.

Az előrejelzések szerint hétfő délután érheti el a hurrikán az Egyesült Államok partjait, valahol Texas keleti része és Mississippi állam nyugati része között. A Gustav 185-240 kilométeres óránkénti sebességű szelekkel tart a Mexikói öböl felé. A Gustav a hét eleje óta 85 halálos áldozatot követek Haitin, a Dominikai Köztársaságban és Jamaicán.

A Gustav hurrikán hatással van az amerikai belpolitikára is. John McCain, a republikánus párt várható elnökjelöltje vasárnap közölte: lerövidíthetik, vagy néhány nappal elhalaszthatják a jövő heti republikánus pártkonvenciót.

George Bush vasárnap bejelentette, hogy hétfőn Texasba utazik a Gustav hurrikán miatt, és meglátogat egy válságstábot. Az elnök ugyanakkor sürgette az embereket, hogy hagyják el mielőbb a veszélyeztetet térségeket, mert nagy árvizek várhatók. Bush - akit súlyos bírálatok értek három éve, amiért nem reagált kellő gyorsasággal a Mexikói-öböl térségében pusztító Katrina hurrikánra - igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy mindent megtesznek a lakosság kimenekítésére.


Kórházi ágyak várják az evakuált betegeket

A tomboló vihar miatt az olajtársaságok a kőolajkitermelésnek mintegy 77, a fölgázénak 37 százalékát állították le a Mexikói-öbölben, ami közel napi 1 millió hordó nyersolaj kiesését jelenti. Legutóbb 2005 novemberében, a Katrina és a Rita hurrikán érkezésekor volt erre példa. A fúróállomások újraindítása több napot vehet majd igénybe, még abban az esetben is, ha a vihar nem okoz károkat. A munkásokat helikopterekkel kell ugyanis a part menti bázisokra szállítani.

A forgószél szombaton Kuba partjainál érte el eddigi legnagyobb erejét, de halálos áldozatot nem követelt. A BBC szerint a vihar miatt összesen 300 ezer embert telepítettek ki Kubában, többek között Havanna rosszabb állapotban lévő épületeiből és az alacsonyabban fekvő városrészekből. Isla de la Juventudon az óránként 185-240 kilométeres sebességű szél sok településen letépte a házak tetejét, fákat döntött ki. A hurrikánt kísérő heves eső felgyűlt és több helyen víz árasztotta el az utcákat.