Visszavágna a Grúzia miatt megbüntetett Oroszország

Vágólapra másolva!
Moszkva kész ugyan tárgyalni Abháziáról és Dél-Oszétiáról, az orosz elnök viszont előre kikötötte: visszavonhatatlan, hogy elismerték a két szakadár terület függetlenségét. Hétfőn kezdődik a kaukázusi konfliktus miatt összehívott uniós csúcstalálkozó, amelytől a grúz elnök azt várja, hogy különféle szankciókkal megbünteti Oroszországot.
Vágólapra másolva!

Oroszország kész tárgyalni Dél-Oszétiáról és Abháziáról - jelentette ki az orosz külügyminiszter-helyettes egy szlovéniai biztonságpolitikai fórumon vasárnap este, néhány órával a kaukázusi válság miatt összehívott európai uniós csúcsértekezlet kezdete előtt. "Készek vagyunk a párbeszédre" - fogalmazott Alekszandr Jakovenko, aki szerint Moszkva ezzel tartja magát az uniós közreműködéssel létrejött béketervhez.

Alig néhány órával korábban Dmitrij Medvegyev azonban más hangot ütött meg: az orosz államfő megerősítette, hogy visszavonhatatlan Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének orosz elismerése. Az Oroszország elleni esetleg szankciókról határozó EU-csúcs előtti nyilatkozatában az orosz elnök azt is egyértelműen értésre adta, hogy nem ijedt meg a szankciófenyegetésektől, sőt, felvetette más államokkal szembeni orosz büntető intézkedések lehetőségét. Medvegyev vasárnap telefonon tárgyalt Nicolas Sarkozyvel a dél-oszétiai és abháziai biztonsági rendszer garanciáiról.

Szankciókat várnak a grúzok

Közben Miheil Szaakasvili grúz elnök vasárnap arról beszélt, hogy az Európai Uniónak nem szabad meghátrálni Oroszországgal szemben a két grúz szakadár területtel kapcsolatos vitában. "Arra számítok, hogy Európa egyhangúan kiáll országunk területi integritása mellett és világossá teszi, hogy soha nem fogadja el ennek a törvénytelenségnek a következményeit" - utalt az elnök arra, milyen eredményt vár az EU hétfői rendkívüli csúcstalálkozójától.

A grúz miniszterelnök, Vladimer Lado Gurgenidze szerint országa azt szeretné elérni, hogy az EU, az Egyesült Államok és más országok szankciókkal sújtsák azokat az üzletembereket, tisztségviselőket, akik a grúz kormány előzetes engedélye nélkül kapcsolatba lépnek Abháziával vagy Dél-Oszétiával.

Elismerés az el nem ismert államtól

Szintén vasárnap a Dnyeszteren túli Köztársaság elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, követve Oroszország példáját. Kölcsönösen elismertük egymást - mondta Igor Szmirnov, a moldovai szakadár terület vezetője. ADnyeszteren túli Köztársaságot azonban egyetlen állam vagy nemzetközi szervezet sem ismeri el. A többségében oroszajkúak lakta terület az 1990-es évek elején - rövid katonai konfliktust követően - kiáltotta ki függetlenségét, attól tartva, hogy Moldova román nyelvet beszélő többségi lakossága a Romániához csatlakozást választja. A Dnyeszteren túli Köztársaságon kívül eddig a szintén szakadár Hegyi-Karabah ismerte el a Abháziát és Dél-Oszétiát.