Irakban gyengít, Afganisztánban erősít Bush

Vágólapra másolva!
Kismértékben átcsoportosítja iraki és afganisztáni haderejét az USA. Több egységet kivonnak Irakból, miközben az eredetileg leváltásukra kiszemelt zászlóaljakat inkább Afganisztánba küldik. A lépést az iraki helyzet javulása teszi lehetővé, és az afganisztáni erőszak erősödése szükségessé.
Vágólapra másolva!

Nyolcezer katona Irakból való kivonását és az Afganisztánban szolgáló amerikai haderő megerősítését jelentette be George Bush amerikai elnök - írja a BBC. Bush kedden beszélt az amerikai Nemzetvédelmi Egyetemen arról, hogy az iraki biztonsági helyzet javulása és "bizonyos fokú tartóssága" révén megerősíthetik afganisztáni erőiket. Bush szerint, ha a helyzet tovább javul, 2009 első felében további iraki csapatkivonás várható.

Irakból az eredeti terveknek megfelelően novemberben kivonnak egy Anbar tartományban szolgáló ezerfős tengerészgyalogos hadosztályt, amelyet nem pótolnak másokkal. Februárban további 3500-4000 fő szárazföldi katonát vonnak ki 3400 főnyi kiszolgáló személyzettel együtt. Ennek ellenére az amerikai hadsereg jelentős része továbbra is Irakban szolgál majd. A közel-keleti országban jelenleg 146 ezer, Afganisztánban 33 ezer amerikai katona tartózkodik.

Bush megemlítette, hogy Afganisztánban mérsékelt csapaterősítéseket hajtanak majd végre, hogy ellenpontozzák az erősödő tálib katonai nyomást. Novemberben például egy eredetileg Irakba induló tengerészgyalogos zászlóaljat küldenek ide, amelyet januárban egy szárazföldi dandár követ.

Egy afganisztáni segélyeket koordináló iroda szerint az országban 2001 - a tálibok kiűzése - óta nem volt ilyen magas az erőszakos akciók mértéke. Csak júliusban 260 civilt öltek meg különböző támadásokban. Az afgán kormány szerint a vérontás oka, hogy a pakisztáni kormány békemegállapodásokat kötött a magukat az afgán határ menti törzsi területeken meghúzó tálib és tálibbarát fegyveresekkel.