Felfüggesztettek egy magyar orvost Angliában

Vágólapra másolva!
Több téves diagnózis miatt töröltek a brit orvosi nyilvántartásból egy magyar orvost Nagy-Britanniában. A 40 éves doktor 43 esetben állított ki aggályos diagnózist, egyebek mellett nem ismert fel egy rákos daganatot.
Vágólapra másolva!

A brit orvosi regisztert vezető szervezet (GMC) sokkoló tévedések miatt vonta vissza a walesi Llanelli városában dolgozó, 40 éves magyar orvos működési engedélyét - írja a WalesOnline hírfórum.

Az orvos tavaly február és július között dolgozott kórszövettani konzultánsként a Fülöp herceg nevét viselő kórházban. Ez alatt az idő alatt egy ízben például nem ismerte fel, hogy egy nőbeteg lábán lévő szemölcs rákos burjánzásnak indult, de a beszámoló szerint félrediagnosztizált súlyos bélrendszeri és májbetegségeket is.

A magyar szakorvos elé szolgálati ideje alatt összesen több mint 1200 leletminta került, és ebből 43-nak a diagnózisa "ad okot aggodalomra" - áll a walesi hírportálon. A Nagy-Britanniában tízezrével dolgozó külföldi orvosokra általában is sok a panasz. A News of the World legnagyobb vasárnapi brit tömeglap néhány héttel ezelőtti beszámolója szerint a GMC nyilvántartásából szakmai mulasztások, sőt bűncselekmények - például szexuális jellegű támadások - miatt törölt külföldi doktorok száma egy év alatt megháromszorozódott. A lap a panaszos ügyek közül annak idején egy volt rendőr esetét ismertette. A beteg egyik lábát majdnem amputálni kellett, miután "rutinjellegű térdműtétjét egy magyar sebész elfuserálta".

A GMC listáján jelenleg 277 ezer orvos neve szerepel; közülük 128 ezren érkeztek más országokból, ami 46 százalékos arány.