Lemond a bajor CSU elnöke

Vágólapra másolva!
A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) súlyos választási kudarca után lemond Erwin Huber, a CSU elnöke. Utódja minden bizonnyal Horst Seehofer szövetségi mezőgazdasági miniszter, a párt eddigi alelnöke lesz.
Vágólapra másolva!

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) súlyos választási kudarca után lemond Erwin Huber, a CSU elnöke.

Huber kedd délelőtt a párt elnökségének ülésén jelenti be hivatalosan lemondását, írják a német lapok. Utódja minden bizonnyal Horst Seehofer szövetségi mezőgazdasági miniszter, a párt eddigi alelnöke lesz. Günther Beckstein tartományi miniszterelnök egyelőre hivatalban marad.

A vasárnapi bajorországi tartományi parlamenti választások eredményeként a CSU - jelentősen visszaesve - elvesztette több évtizedes egyeduralmát, illetve abszolút törvényhozási többségét. Ennek nyomán a párt vezetői közül többen sürgették mind Huber, mind Beckstein lemondását.

A párt október 25-re rendkívüli kongresszust hívott össze a választások utáni helyzet elemzésére, a CSU új vezetésének megválasztására és az elkövetkező időszak fő célkitűzéseinek meghatározására.

Megfigyelők biztosra veszik az 59 éves Horst Seehofer pártelnöki jelölését. Seehofer tavaly szeptemberben egyszer már harcba szállt az Edmund Stoiber távozásával megüresedett CSU-elnöki székért, de akkor alulmaradt Erwin Huberrel szemben. Ráadásul nemcsak Bajorországban népszerű, de a Merkel-kormány minisztereként Berlinben is kedvelt, és értékelések szerint országos szinten a hivatalban lévő elnöknél erőteljesebben tudná képviselni a CSU érdekeit.