Aknatámadás egy szomáliai piac ellen - 17 halott

Vágólapra másolva!
Aknalövedékek csapódtak be egy forgalmas piacra hétfőn a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. Legalább tizenheten meghaltak.
Vágólapra másolva!

Mogadishuban harcok törtek ki, miután lázadók aknavetőkkel lőtték az elnöki palotát, de célt tévesztettek - közölte Dahir Hersi katonai szóvivő. Ezután Bakara piacra csapódtak be az aknalövedékek. Tizenhét ember vesztette életét, köztük egy 13 éves gyerek. A támadás elkövetését az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített as-Sahab nevű radikális csoport vállalta magára.

A fővárostól 95 kilométerre délnyugatra fekvő Merka kikötővárosban egy távirányítású akna megölt egy szomáliai gépkocsivezetőt, két segélymunkást - egy olaszt és egy szomáliait - pedig megsebesített.

Ötvenkét segélyszervezet közös közleményben bírálta a nemzetközi közösséget, amiért cserbenhagyta a szomáliai civileket, és felszólított minden harcoló felet: tegyék lehetővé a segélymunkások akadálytalan mozgását.

Szomália a világ egyik legszegényebb országa. A mintegy 8 milliós lélekszámú országnak nincs működő kormánya, amióta 1991-ben a hadurak elűzték a szocialista diktátort, majd egymás ellen fordultak.