Gyermekszex-vád Mohamed Fayed ellen

2008.10.22. 19:30

Fiatalkorú lány szexuális zaklatásával gyanúsítják Mohamed Fayedet, akit kihallgatott a Scotland Yard. Diana hercegnő volt barátjának multimilliomos apja tagadja a vádakat.

Fiatalkorú leány szexuális zaklatásának gyanújával hallgatta ki a Scotland Yard a világhírű londoni Harrods luxusáruház tulajdonosát. Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás az utóbbi években azzal az elméletével vált hírhedtté, hogy fia, Dodi Fayed és a néhai Diana hercegnő - Károly trónörökös volt felesége -, akik 1997-ben, Párizsban haltak meg egy autóbalesetben, a királyi család és a brit titkosszolgálatok által közösen megszervezett merénylet áldozatai voltak.

Most azonban ellene merült fel vád, mégpedig az, hogy még tavasszal "szexuálisan molesztált" egy 16 évesnél fiatalabb - állítólag 15 éves - leányt egy londoni irodában. A 75 éves Fayedet szerdán idézték be egy londoni rendőrőrsre, ahol gyanúsítottként kihallgatták, de nem vették őrizetbe.

Nevében a Harrods szóvivője szerda este nyilatkozatot olvasott fel a sajtónak, közölve: Fayed határozottan visszautasítja a gyanúsítást, és bízik abban, hogy tisztázni fogja magát a vád alól.

A zűrös múltú milliárdos - akinek, többszöri folyamodványa ellenére, a brit kormány soha nem adott állampolgárságot - váltig állítja, hogy Dianát és a vele együtt meghalt Dodit az udvar - elsősorban Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje - gyilkoltatta meg a brit külső elhárítás (MI6) közreműködésével. Ennek indoka szerinte az lett volna, hogy a királyi család nem akart "hithű muszlim mostohaapát" Diana és a tőle 1996-ban elvált Károly trónörökös két fiának, Vilmos és Harry hercegeknek. Mohamed Fayed szerint fia és Diana össze akart házasodni.

A londoni felsőbíróság - a hivatalos francia és brit rendőrségi vizsgálatok után - idén tavasszal zárta le végleg az ügyet, elvetve a merénylet lehetőségét.

Az esküdtszék a hercegnő és Dodi Fayed haláláért elsősorban az idős Fayed alkalmazásában állt francia gépkocsivezető, Henri Paul ittasságát és gyorshajtását és a kocsit üldöző lesipuskás fotósokat tette felelőssé, megállapítva ugyanakkor: az is hozzájárult a tragédiához, hogy a Mercedesben ülők nem kapcsolták be biztonsági öveiket.

Diana és Dodi kocsija nagy sebességgel egy párizsi aluljáró pilléreinek csapódott; a balesetben a sofőr is meghalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK