Éhezve tiltakoznak a zsúfoltság ellen a görög rabok

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájkot kezdtek a görögországi börtönökben fogva tartott rabok, hogy így tiltakozzanak a túlzsúfolt zárkák ellen. A megmozdulás egyelőre 10 börtönt érint, de könnyen kiterjedhet az egész országra.
Vágólapra másolva!

Határozatlan idejű éhségsztrájkba kezdtek a rabok hétfőn több görögországi börtönben, hogy a zsúfoltság ellen tiltakozzanak. Egyelőre tíz börtönben kezdődött tiltakozás, itt a fogyatékosokat kivéve egyetlen rab sem vesz magához ételt. A szervezők szerint ugyanakkor várhatóan az ország 24 börtönéből 21-ben csatlakoznak majd elítéltek a sztrájkhoz.

Hivatalos adatok alapján az ország börtönei összesen 7543 elítélt fogva tartására alkalmasak, ezzel szemben 11 ezer 600 rabot őriznek bennük.

Az elítéltek a zsúfoltság csökkentése mellett követelik a higiéniai körülmények javítását és a szenvedélybetegek különleges fogva tartási körülményeinek fejlesztését is. El akarják érni, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki azokat a börtönbeli haláleseteket, amelyek okaként hivatalosan az öngyilkosságot vagy a kábítószer-túladagolást jelölik meg.

Az elítéltek jogvédő szervezete szerint az utóbbi 10 évben 377 rab halt meg a görög börtönökben.