Sorozatban robbantak pokolgépek Thaiföldön

Vágólapra másolva!
Három bomba robbant egymás után kedden Thaiföld muzulmánok lakta részén. A merényletsorozatnak egy halottja és több mint hetven sebesültje van.
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, legalább hetvenegyen megsebesültek egy pokolgépes robbantássorozatban kedden Thaiföld déli, muzulmánok lakta részén - közölte a rendőrség. A hatóságok a merényleteket a Malajziával határos három thaiföldi tartományban tevékeny szeparatista erőknek tulajdonítják.

Egy rendőrtiszt elmondta, hogy a merényletben három robbanószerkezet lépett működésbe szinte egyidejűleg. Az első egy kávéháznál, majd néhány perccel később még kettő a helyi közigazgatás irodája előtt. Itt az egyik pokolgépet gépkocsiba rejtették, a másikat egy motorkerékpárra erősítették.

Szuracsaj Szuebszuk tábornok, Narathivat rendőrfőnöke elmondta: a terroristáknak az volt a céljuk, hogy a merényletsorozatnak minél több áldozata legyen. Ezért helyezték el a pokolgépeket egy gyümölcspiacnál, ahol sok ember tartózkodott.

A merényletet követően a térségben kikapcsolták a mobiltávközlési hálózatot, hogy megakadályozzák, hogy a tettesek újabb robbanószerkezeteket hozzanak működésbe, tovább növelve az áldozatok számát.

A Malajziával határos három tartomány - Narathivat, Pattani és Jala - egy viszonylagos önállóságot élvező szultánságot alkotott, mielőtt több mint száz évvel ezelőtt Thaiföld része lett. A terület maláj nemzetiségű, muzulmán vallású népességének jó része úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetés éri a kormány részéről a többségi buddhista lakossággal szemben.

Az elmúlt négy év alatt háromezer halálos áldozatot követeltek az erőszakos cselekmények Thaiföldön. A radikális iszlamista csoportok hatását is mutató gerillamozgalmat Bangkok belügynek tekinti, és határozottan elutasítja a terület elszakadását.