Chávez ellenzéke elvitte a fővárost

Vágólapra másolva!
Az ellenzék és a kormány támogatói is sikernek könyvelték el a vasárnapi venezuelai választásokat, amelyen kormányzókat és polgármestereket választottak a dél-amerikai országban. Hugo Chávez elnök szövetségesei az államok többségét megtartották, de az ellenzék került hatalomra a két legnagyobb államban és az ország fővárosában, Caracasban is.
Vágólapra másolva!

Több fontos pozíciót is elvesztettek Hugo Chávez venezuelai elnök szövetségesei a vasárnapi helyhatósági választásokon. Bár az elnök támogatói nyerték a dél-amerikai ország kormányzói székeinek jelentős többségét, ellenzéki kormányzó került hatalomra a két legnagyobb szövetségi államban. A főváros, Caracas polgármesterét is az ellenzék adhatja - olvasható a BBC-n.

A választásokat az elemzők Chávez fontos megmérettetésének tartják, hiszen eddig az elnök szövetségesei a 22 venezuelai államból 21-et irányítottak. Most, a szavazatok 95 százalékos feldolgozottságánál már tudni lehet, hogy az ellenzék győzött három államban, köztük a két legnagyobban, Miranda és Zulia államban is. Két másik helyen rendkívül szoros eredmény született, így eddig nem tudtak győztest hirdetni.

Nagy bukás Cháveznak Caracas vezetésének elvesztése is, hiszen a főpolgármesteri tiszt sokak szerint az ország második legfontosabb pozíciója - az elnöki cím után. A kormányerők is elkönyvelhettek el ugyanakkor sikereket, hiszen a korábbinál nagyobb támogatással nyertek több államban és a főváros központi kerületében. A BBC helyszíni tudósítója szerint az eredménynek köszönhetően mindkét oldal sikernek könyvelheti el a választást.

Chávez az eredmények megismerése után arról beszélt, hogy a győzelem "Venezuela győzelme", amely "megerősíti az ország által választott demokratikus utat". Az elnök már a kampány során is azt hangsúlyozta, hogy a mostani választások "a forradalom, a szocializmus és Venezuela szempontjából döntőek" lesznek.

A hivatalos becslések szerint az ország 17 millió választópolgárának 64,5 százaléka vett részt a szavazáson, ami rekordnak számít a helyi és regionális választásokon. A szavazók több mint 300 polgármestert, illetve tartományi és helyhatósági tanácsnokokat is választottak a hétvégén.