Nehéz lesz ismét elfogadtatni a szlovák parlamenttel a tankönyvtörvényt azután, hogy a szlovák államfő visszadobta a jogszabályt - nyilatkozta egy cseh lapnak hétfőn Robert Fico szlovák miniszterelnök. A jogszabály azt írta volna elő, hogy a kisebbségi tankönyvekben a helységneveket először az adott kisebbség nyelvén kell feltüntetni.

Nehéz lesz ismét elfogadtatni a szlovák parlamenttel a kisebbségi tankönyvek nyelvhasználatával foglalkozó törvénymódosítást, amit az államfő visszaküldött a törvényhozásnak - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn. Őszintén szólva, komoly gond lesz a közoktatási törvény módosításának elfogadtatása, mert Ivan Gasparovic elnök ellenvetései miatt azok is elutasíthatják, akik december elején még elfogadták - mondta a Pravo című cseh napilapnak.

A szlovák képviselők többsége december 3-án szavazta meg, hogy legyenek kétnyelvűek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben, méghozzá úgy, hogy az elnevezést első helyen a kisebbségiek nyelvén szerepeltetik, s azt követi a szlovák megnevezés. Gasparovic államfő szerint azonban a törvény ellentétes az alkotmánnyal, és a jogszabályban "olyan szókapcsolatok vannak, amelyek nem világosak, nem egyértelműek, terminológiailag nem pontosak".

Marek Trubac, Gasparovic szóvivője hétfőn a CTK cseh hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az elnök támogatja a kétnyelvű földrajzi elnevezéseket, de a vonatkozó jogszabálynak összhangban kell lennie más törvényekkel.