Új taktikát ígért Iránnal szemben Obama

Vágólapra másolva!
Iránnal kapcsolatban új taktikát ígért, de az izraeli-palesztin konfliktust nem kezeli majd másképp, mint elődje - derült ki Barack Obama megválasztott amerikai elnök eddigi legátfogóbb interjújából, amelyet az ABC amerikai hírcsatornának adott. Obama szerint gyors lépéseket tesz majd az amerikai gazdasággal, Iránnal és a gázai konfliktussal kapcsolatban, de egyik fő ígérete - a guantánamói fogolytábor bezáratása - lassú folyamat lesz.
Vágólapra másolva!

Iránnal új alapokra helyezné a kapcsolatot, de nem valószínű, hogy hamar be tudja majd záratni a guantánamói fogolytábort - derült ki Barack Obama megválasztott amerikai elnök eddigi legalaposabb televíziós interjújából. Obama azt mondta, hivatalba lépése után azonnal hozzálát az amerikai gazdaság rendbetételének, és a közel-keleti konfliktus megoldásának.

A fogolytábor bezáratása - ahol jelenleg 248 embert tartanak rács mögött -, "sokkal nehezebb, mint sokan gondolják". A megválasztott elnök szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a foglyok között feltehetően sok a veszélyes rab, de még nem indult ügyükben per, ráadásul az ellenük szóló bizonyíték igaz, de "szennyezett lehet". Utóbbival a vallatásoknál alkalmazott kínzásokra utalt. Azt mondta, nem valószínű, hogy kormányzása első 100 napjában bezárnák a tábort.

Iránnal kapcsolatban Obama nem mondott ellent William Perry, Bill Clinton amerikai elnök egykori tanácsadója előrejelzésének, aki szerint válságos helyzet alakulhat ki a nukleáris ambíciókat hajszoló iszlám köztársaság és az USA között. Szerinte a Hezbollahon és a Hamászon keresztül terrorizmust exportáló és nukleáris fegyverek előállítására törekvő Irán valóban az egyik legnagyobb kihívás az USA számára, de azt mondta, az USA-nak új megközelítésben és gyorsan kell kezelnie a problémát, kihangsúlyozva a tiszteletet és a tárgyalási készséget.

A megválasztott elnök az interjúban azzal védte a gázai konfliktussal kapcsolatos - az elmúlt hetekben sokak által szemére vetett - hallgatását, hogy az amerikai külpolitikát egyszerre csak egy elnök irányíthatja. Azt ígérte ugyanakkor, hogy első hivatali napján foglalkozik az üggyel, sőt, egy külön csapatot akar ráállítani, de azt mondta, nem lesznek jelentős változásokat a jelenlegi kormány politikájához képest.

Az ABC hírtelevízió This Week műsorának nyilatkozó Obama kritizálta a George Bush vezette kormányt a tavaly elfogadott 700 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatban. Szerinte nem jól költötték el az összeg első felét, mivel nem figyelték eléggé, hova került a pénz. Azt is mondta, ha szükséges, szóba kerülhet a távozó kormány tisztségviselőinek felelősségre vonása is.