Túlléphette hatáskörét a NATO főparancsnoka Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Szabályszegést követhetett el a NATO katonai főparancsnoka, amikor utasítást adott az afgán kábítószer-kereskedők válogatás nélküli levadászására - írta a Der Spiegel német hetilap. A NATO tagadja a vádakat, de egyúttal vizsgálatot is indított, hogy hogyan szivároghattak ki az erre vonatkozó bizalmas információk.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított a NATO főtitkára csütörtökön, miután bizalmas dokumentumok szivárogtak ki a szövetségből - jelentette be közleményben a brüsszeli székhelyű védelmi szervezet. A nyomozást a Der Spiegel című német hetilap internetes oldalán csütörtökön megjelent információ váltotta ki, amely szerint a szövetség katonai főparancsnoka szabályellenesen elrendelte afganisztáni kábítószer-kereskedők megtámadását.

A NATO közleményében tagadta, hogy John Craddock tábornok bármi ellentéteset tett volna azzal, amit a NATO-döntések megengednek, ugyanakkor a szövetség és a tagországok biztonságának szempontjából elfogadhatatlannak nevezte, hogy bizalmas anyag kerülhet illetéktelen kezekbe.

A Der Spiegel szerint Craddock a tavalyi budapesti védelmi miniszteri találkozón hozott döntést lépte túl egy rendeletével. A budapesti határozat lehetővé teszi a kemény fellépést a drogkereskedők ellen, de csak akkor, ha azok tevékenységükkel az afganisztáni lázadó erőket támogatják.

Craddock állítólagos parancsa a lap szerint megengedi a kereskedők elleni támadást akkor is, ha nincs bizonyíték a lázadókkal fenntartott kapcsolatukra. A hivatalos NATO-közlés nem tér ki a kiszivárgott dokumentum tényleges tartalmára.