Biden esélyt kért a G20 ellen tüntető tömegektől

Vágólapra másolva!
Esélyt és türelmet kért az elégedetlen európai tüntetőktől Joe Biden amerikai alelnök, aki szerint már a csütörtöki G20 találkozón konkrét előterjesztéseket fogadhatnak el a pénzügyi válság megoldására. Közben Londonban és több német nagyvárosban tízezrek vonultak utcára a válság és a  jövő heti londoni csúcstalálkozó miatt, amelyen a vezető gazdasági hatalmak a krízisről fognak egyeztetni.
Vágólapra másolva!

Tüntetők tízezrei vonultak fel szombaton Londonban, Berlinben és Frankfurtban, hogy a jövő heti londoni G20 csúcstalálkozó és a pénzügyi világválság negatív hatásai ellen tiltakozzanak. A tüntetők a szegénység és a klímaváltozás ellen, illetve munkahelyek teremtéséért emelték fel a hangjukat, kritizálva az ügyben szerintük lassan és elégtelenül reagáló kormányokat - írja a BBC.

A világ legnagyobb gazdasági hatalmait tömörítő G20-ak vezetői csütörtökön találkoznak Londonban, a tárgyalások fő célja éppen az lesz, hogy közösen adjanak választ a pénzügyi világválságra. Gordon Brown brit miniszterelnök a találkozót megelőző tüntetések kapcsán közölte: megérti a Londoni tüntetőket, ezért a jövő heti csúcstalálkozón olyan lépéseket fognak tenni, amelyek segítenek munkahelyeket teremteni, élénkíteni az üzleti életet és mozgásba hozni a gazdaságot.

A napokban Brown több, a válság miatt segítségre szoruló országot látogatott végig, útja során szombaton Chilében találkozott Joe Biden amerikai alelnökkel. A találkozó után tartott közös sajtótájékoztatójukon Biden közölte, hogy készek megállapodásokat kötni a válság megoldására. "Remélem, hogy a tüntetők adnak nekünk egy esélyt, meghallgatják, amit mondunk, és megértik, hogy a G20-as találkozóról már konkrét javaslatokkal fogunk távozni" - idézte az alelnököt a BBC.

Egy pénteki nyilatkozatában Angela Merkel német kancellár ugyanakkor igyekezett tompítani a jelentős áttörésre irányuló elvárásokat. Mint fogalmazott, egyetlen találkozó kevés arra, hogy megoldják a gazdasági válságot, és felépítsék a globális piacok új szerkezetét.

Erőszakos tüntetők

Szombaton Londonban 35 ezres tömeg tiltakozott a brit fővárosba tervezett csúcstalálkozó miatt, és a héten további tüntetéseket is kilátásba helyeztek. A rendőrség hatalmas erőkkel igyekezett biztosítani a tüntetések helyszínét, és a következő napokban szélsőséges anarchista megmozdulásokra is számít.

Szerdán és csütörtökön rengeteg különböző csoport fog tüntetni Londonban többek között a szegénység, az egyenlőtlenség, a munkanélküliség, a háború, a klímaváltozás és a kapitalizmus ellen. A jelentések szerint egyes erőszakos tüntetők pénzintézetek megtámadására is készülnek.

Forrás: MTI
Frankfurtban is tízezrek tüntettek

Berlinben szombaton szintén több ezren vonultak az utcára a G20-aknak szóló transzparensekkel, amelyeken többek között azt üzenték, hogy "Nem fizetünk a válságotokért". A tüntetéssel egyidőben Frankfurtban közel 20 ezren vonultak fel, tábláikkal a német kormányt kritizálva, amely - a tüntetők szerint - túl könnyen fizet ki milliárdokat a bajba került bankoknak, de túl lassú, amikor az átlag munkásokat kellene megvédenie.