Vágólapra másolva!
Távozásra szólították fel a nuáksúti izraeli nagykövetség személyzetét a mauritániai hatóságok. Helyi beszámolók szerint az épületet már ki is ürítették, de az izraeli külügy közölte, egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést a kiutasításról.
Vágólapra másolva!

A mauritániai hatóságok pénteken arra szólították fel a nuáksúti izraeli nagykövetség személyzetét, hogy 48 órán belül hagyja el az országot. Izrael az arab államok közül Egyiptommal, Jordániával és Mauritániával tart fenn diplomáciai kapcsolatot. Az északnyugat-afrikai ország januárban - tiltakozásul a Gázai övezet ellen indított offenzíva miatt - konzultációra hazarendelte tel-avivi nagykövetét.

Mohammed Uld Abdel-Azíz, a Mauritániát tavaly nyár óta irányító junta vezetője januárban Dohában, az arab országok rendkívüli csúcsértekezletén állapodott meg a katari vezetéssel, hogy a két ország befagyasztja kapcsolatait a zsidó állammal. Katar korábban sem állt diplomáciai viszonyban Izraellel, csak egy kereskedelmi kirendeltsége van ott. A dohai csúcs után a mauritániai külügyminisztérium felszólította Izrael nuáksúti nagykövetét, hogy hagyja el az országot. Nuáksúti források szerint az izraeli külképviselet már be is zárt, és látták távozni a személyzetet.

Az izraeli külügyminisztérium egyik tisztviselője szerint azonban a zsidó állam nem kapott hivatalos értesítést nuáksúti nagykövetének kiutasításáról. "Nem tudjuk, mi zajlik valójában, egyelőre ellenőrizzük az eseményekről szóló beszámolókat - mondta - Nem szóltak nekünk arról, hogy nagykövetünk kiutasítására készülnek." A külügy szerint Mauritánia döntése Moammer el-Kadhafi líbiai vezető tervezett mauritániai látogatásával függ össze: lehetséges, hogy Nuáksút ezzel akarja bizonyítani: hajthatatlan az Izraellel való szakítás útján.