MKP-s polgármestere lesz Dunaszerdahelynek

Vágólapra másolva!
Hájos Zoltán, a Magyar Koalíció Pártjának jelöltje lesz a szlovákiai Dunaszerdahely polgármestere nem hivatalos adatok szerint. Az Ipolyságon Pásztor Lajos, a szlovák pártok koalíciója által támogatott jelölt győzött.
Vágólapra másolva!

Hájos Zoltán, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) színeiben induló jelölt nyerte szombaton a polgármester-választást a szlovákiai Dunaszerdahelyen. A nem hivatalos végeredmény szerint Hájos mintegy 2700, míg a három függetlenként induló jelölt közül Antal Ágota 2100, Öllös Csaba 1200, Nagy László pedig 400 szavazatot kapott - írja a Felvidék.ma szlovákiai magyar hírportál.

Az időközi önkormányzati választás azokat a településeket érintette, ahol a 2006-os választás óta megüresedett a polgármesteri poszt, vagy hiányos a helyi képviselőtestület. Önkormányzati képviselőket nyolc településen, míg polgármestereket 17 településen választottak. Szlovákiai magyar szempontból a dunaszerdahelyi és az ipolysági polgármester-választás volt fontos. Minkét város a szlovákiai magyarság társadalmi-gazdasági központjának számít.

Míg Dunaszerdahelyen sikerrel szerepelt az MKP jelöltje, addig Ipolyságon Pásztor Lajos, a szlovák pártok koalíciója (Smer-SDKÚ-HZDS-KDH) által támogatott jelölt győzött 56,73 százalékkal. Az MKP színeiben induló Bélik György 30,47 százalékot, míg a független Makovínyi Pál 12,80 százalékot szerzett.