Ember fertőzhetett sertéseket Kanadában

Vágólapra másolva!
Írországban, és Olaszország Toszkána régiójában is kimutatták a H1N1 vírust egy beteg szervezetében. Amerikában harminc, Kanadában 21 új esetet jelentettek, Ázsiában megtalálták a második fertőzöttet. Mexikóban 19-re nőtt az igazoltan a H1N1 vírus miatt bekövetkezett halálesetek száma. Lehetséges, hogy Kanadában emberről terjedt sertésekre az új típusú influenza.
Vágólapra másolva!

Kanadában sertéseket is megfertőzött a H1N1 influenzavírus - közölte helyi idő szerint szombaton a CFIA, a kanadai élelmiszer-egészségügyi hatóság. A betegséget egy albertai sertésállománynál diagnosztizálták, de a hatóság szerint a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas. Valószínűnek tartják, hogy egy Mexikóból hazatért férfitől kaphatták meg az állatok a vírust, de ennek igazolására további vizsgálatok szükségesek. Az érintett állományt karantén alá helyezték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eközben Genfben bejelentette: egyelőre nincs szükség arra, hogy a maximumra, hatosra emelje a világjárvány veszélyére figyelmeztető riasztási szintet, mert Észak-Amerikán kívül nincs bizonyíték az A/H1N1 vírus folyamatos terjedésére. "A WHO nem tudja, hogy az új típusú influenza mennyire válhat súlyossá" - ismerte el genfi sajtóértekezletén Michael Ryan, a WHO illetékes igazgatója, aki szerint a következő napok európai járványhelyzetének alakulása meghatározó lesz.

Olaszországban, Írországban is megvan az első

Írországban is felbukkant az új, H1N1 influenzavírus - közölték szombaton a helyi egészségügyi hatóságok. Tony Holohan, az ír közegészségügyi szolgálat vezetője azt közölte: a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy egy gyanús megbetegedést valóban az A(H1N1) influenzavírus okozott. Egy férfi kapta meg a betegséget, aki alig két napja tért vissza Mexikóból kelet-írországi otthonába. Írország már a 18. ország, ahol regisztrálták az új vírus okozta fertőzéseket, miután szombaton Costa Ricából és Olaszországból is megbetegedéseket jelentettek.

Olaszországban is felbukkant az új, H1N1 influenzavírus - közölték szombaton a helyi egészségügyi hatóságok. Az új vírussal megfertőzött beteget - egy ötvenes éveiben járó férfit - április 30-án szállították kórházba az ország középső részén lévő Toszkána régióban. A laboratóriumi teszt pozitív eredményt mutatott ki. A férfi azóta már felgyógyult, családjának és környezetének tagjai pedig vírusellenes megelőző kezelést kaptak.

Ez volt az első bizonyított olaszországi eset. Toszkánában korábban hétszer észleltek gyanús eseteket, de mindegyik vizsgálata negatív eredményt mutatott ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint - melyek az olaszországi esetet még tüntetik fel - a vírus előfordulását a világ 15 országában, összesen 615 betegnél mutatták ki.

Bizakodó a mexikói miniszter

Stabilizálódni látszik az új vírus okozta influenzajárvány Mexikóban - jelentette be szombaton a mexikói egészségügyi miniszter, José Angel Cordova, arra utalva, hogy az utóbbi 24 órában nem nőtt a halálos áldozatok száma. A megerősített fertőzések száma 46 új megbetegedéssel 454-re emelkedett, míg az igazoltan az új vírus által okozott halálesetek száma 19-re nőtt. A hatóságok abban bíznak, hogy a szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően a vírus terjedése lassulóban van, viszont a miniszter szerint azonban még korai volna azt állítani, hogy a kórokozó gócának tartott Mexikó túljutott a járvány legnehezebb szakaszán.

Az Egyesült Államokban 30 újabb olyan esetet jelentettek pénteken, amelyben az illető bizonyítottan a Mexikóból kiindult új influenzában betegedett meg, számuk így 118-ról 143-ra növekedett - közölte a betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC). Újabb öt amerikai államra terjedt ki a járvány az utóbbi egy napban, így már 20 államban van jelen. Újabb haláleset nincs.

Tanácskozott az amerikai kormány

Pénteken tanácskozást tartott az amerikai kormány a járványról. Barack Obama elnök ennek végeztével közölte, hogy derűlátó az egészségügyi hatóságok intézkedéseinek hatékonyságát illetően, mindazonáltal fel kell készülni a legrosszabbra is. Aggodalomra van ok, pánikra nincs - tette hozzá. A Fehér Ház szóvivője szerint arra számít, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő napokban felemeli a járvány miatti riasztás szintjét a legmagasabb, hatodik fokra, ami azt jelenti, hogy egyértelműen világjárvány van.

Pénteken már 433 iskola tartott zárva az Egyesült Államokban, négyszer annyi, mint szerdán. Ez 245 ezer diákot érint. Az Egyesült Államok a felére csökkentette mexikói viszonylatban közlekedő légi járatait.

Az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC) egy magas rangú tisztségviselője szerint az új influenza nem tűnik olyan fertőzőképesnek, mint amilyen az 1918-as járvány, a spanyolnátha volt, amely több tízmillió ember halálát okozta a világon, és eltérők a jellemzőik is. A járvány valószínűleg enyhébb annál is, mint amilyennek nyolc nappal ezelőtti kitörésekor tűnt, mert sok enyhe esetet először nem vettek észre.

Mexikón kívül majdnem minden fertőzés enyhe, csak nagyon kevés beteg szorul kórházi ápolásra. A CDC egy másik tisztségviselője közölte, hogy az intézmény jól halad az új vírus elleni oltóanyag kifejlesztésében, noha annak befejezéséhez még hónapokra van szükség, addig pedig még sok új megbetegedés lesz az országban.

A betegek számát illetően Kanadában 21 újabb biztos esetet jelentettek pénteken, így számuk 55-re nőtt. A betegség mindegyikük esetében enyhe.

A dél-koreai egészségügyi hatóságok bejelentették szombaton, hogy az ázsiai országban is van egy beteg, aki megerősítetten az új influenzavírussal fertőződött meg. Egy 51 éves nőről van szó, aki nemrég járt Mexikóban, és kedd óta gyanús esetnek számított.

A nő állapota eközben javult, és lehet, hogy nemsokára kiengedik a kórházból. Ázsiában ő a második, mert nem sokkal korábban kiderült, hogy egy hongkongi szálloda egyik mexikói vendége, egy 25 éves férfi szintén a H1N1 jelű vírussal fertőződött meg. A fiatalembert elkülönítetten kezelik egy kórházban, állapota stabil. Miatta a szálloda több száz vendégét és alkalmazottját egy hétig vesztegzár alatt tartják.

A hongkongi eset miatt Kína úgy döntött, hogy felfüggeszti Mexikó és Sanghaj (Shanghai) közötti légi járatait, ugyanis a beteg mexikói fiatalember Sanghajon keresztül utazott Hongkongba.