A kormányt is elérte a brit költségtérítési botrány

Vágólapra másolva!
A brit kormányt is elérte a képviselői költségtérítések botránya. Felfüggesztették állásából Shahid Malik igazságügyi államtitkárt, aki a botrányt kirobbantó Daily Telegraph szerint 23 ezer fontot vett fel londoni háza költségeire, miközben kedvezményesen bérelt egy másik házat észak-angliai választókörzetében is.
Vágólapra másolva!

Valótlan költségtérítési igény gyanúja miatt felfüggesztették állásából a brit kormány egyik tagját, Shahid Malik igazságügyi államtitkárt - közölte pénteken a londoni miniszterelnöki hivatal. Malik addig nem láthatja el teendőit, míg a vizsgálat ki nem tisztázza a Daily Telegraph című londoni napilapban pénteken megjelent állítást. Eszerint a politikus visszaigénylésében azt állította, hogy tavaly londoni háza költségeire 23 ezer fontot (35 ezer euró) fizetett ki, holott az észak-angliai yorkshire-i választókerületében bérelt egy három hálószobás házat kedvezményesen, heti nem egészen 100 fontért.

Malik azt állítja, hogy szó szerint betartotta a törvényeket, a konzervatív londoni lap állításai tévesek. A gyanúba keveredett politikus Gordon Brown kormányának első olyan tagja, aki érintett lehet a Nagy-Britanniában mindinkább terebélyesedő költségtérítési botrányban. Brown egyik tanácsadóját kérte fel, hogy járjon utána az ügynek. A vizsgálat várhatóan néhány napig tart. Ha Malikot tisztázzák, visszatérhet hivatalába. Egyelőre nem jelöltek ki senkit arra, hogy kezelje a hatáskörébe tartozó ügyeket.

A Daily Telegraph múlt hét óta cikksorozatban tárja a nyilvánosság elé, hogy mi minden után igényeltek visszatérítést a parlament alsóházának képviselői, akik közül néhányan miniszteri tárca birtokosai is. A költségvetési botrány következtében felfüggesztették Elliot Morley volt mezőgazdasági miniszter munkáspárti tagságát. A másik oldalon pedig Andrw MacKay, a konzervatív pártvezér, David Cameron egyik vezető tanácsadója és parlamenti képviselő kényszerült lemondani posztjairól.