Vágólapra másolva!
Kisebbségellenesnek minősítette a szlovákiai nyelvtörvényt az Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója (FUEV) a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap szombati beszámolója szerint. "Egy európai ország törvényei közé nem tartozhat olyan jogszabály, amely büntetni rendeli egy nyelv használatát" - mondta Hans Heinrich Hansen, a FUEV elnöke a konzervatív német lap szigligeti keltezésű jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

"A magyar nem idegen nyelv Szlovákiában, hanem több mint 500 ezer állampolgár anyanyelve. A szlovák nemzetállamnak védenie és támogatnia kell polgárai anyanyelvét, a magyar ajkúakét is" - mondta Hansen. Hozzátette: nemcsak a magyarokat sújtja "ez az esztelen törvény", hanem például a rutén, a cigány és a német kisebbséget is.

Hansen szerint az új jogszabály "riasztó jelzés egész Európa számára" és arra utal, hogy erősödik az eddig elért kisebbségvédelmi normáktól való eltérés trendje. Ez a több országban is megfigyelhető tendencia "végzetes a kisebbségek és a többségi lakosság közti egyensúly szempontjából" - mondta Hans Heinrich Hansen.

Az FAZ tudósításában megemlíti, hogy Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke az Európai Unió szellemével ellentétesnek nevezte a szlovákiai nyelvtörvényt, Peter Harry Carstensen, a németországi Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke pedig azt szorgalmazza, hogy legyen külön kisebbségekért felelős biztos az Európai Bizottságban. Az 1949-ben Franciaországban alakult FUEV független, nem kormányzati szervezet, európai országok kisebbségeinek és népcsoportjainak szervezeteit képviseli.