Megkímélték Athént az erdőtüzek

Vágólapra másolva!
Több ezer embernek el kellett hagynia otthonát Athén külvárosaiban, miután a szombat óta égő bozót-és erdőtüzek húsz kilométerre megközelítették a belvárost. Hétfőre sikerült visszaszorítani a lángokat, elmúlt a közvetlen veszély. A szabadságon lévő athéniakat arra kérték, hosszabbítsák meg a nyaralásukat.
Vágólapra másolva!

Vasárnapról hétfőre virradó hajnalban a repülőgépek tovább folytatták a szombat óta tomboló bozót- és erdőtüzek oltását Athén külvárosaiban. A görög kormány szóvivője a BBC-nek azt mondta, elmúlt a közvetlen veszély, javult a helyzet. Az Athén közelében tomboló erdő- és bozóttűzben több tucat lakóépület vált a lángok martalékává, és több ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A tűzoltóság szerint a tűz húsz kilométerre megközelítette Athén belvárosát.

Athén északi elővárosainak lakosait felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, miután házak tucatjai és nagy erdőterületek égtek le - írja a BBC. A külváros nagy részét evakuálták és egyes helyeken már csak a tűzoltók, a rendőrség és a hadsereg maradtak, ugyanakkor többen nem hajlandók elhagyni otthonaikat. Marathon városát is körbevették a lángok, de egyelőre megkímélték. Athén keleti részét sűrű füstfelhő borította be, műholdfelvételek szerint a füstfelhők Észak-Afrikát is elérték.

Sérültekről továbbra sem lehet tudni, több embert légzési panaszokkal és könnyű égési sérülésekkel vittek kórházba. A Frankfurter Allgemeine Zeitung egy helyi tűzoltót idézett, aki szerint a csodával határos, hogy nincsenek áldozatok.

Forrás: AFP
A fotóra kattintva további képeket nézhet a görögországi tüzekről.

Az athéni tüzek miatt a görög rendőrség vasárnap arra kérte a szabadságukat töltő athéniakat, hogy lehetőleg ne térjenek vissza otthonaikba, és pár nappal hosszabbítsák meg nyaralásukat. Arra számítottak ugyanis, hogy vasárnap este nagy hullámban térnek vissza a nyaralók a fővárosba, miközben a városba vezető utakat szabadon kell tartani a tűzoltóknak és a hatóságok járműveinek. Az állami televízió szerint a rendkívüli helyzetre való tekintettel a belügyminisztérium egy nappal meghosszabbította a hivatalnokok szabadságát, a focimeccsek pedig elmaradtak a fővárosban.

Az állami televízió szerint vasárnapig 12 000 hektár erdő égett le, és az ország egyik legszebb erdősége is elpusztult. A BBC szerint szombat óta több mint 90 helyen tört ki tűz, amely Athén északi részéig nyomult előre, a helyi média becslései szerint legalább 40 kilométer hosszan. Továbbra sem tudni, mi okozta a lángok fellobbanását, de a gyújtogatás lehetőségét sem zárják ki.