Új Szó: Nem lel partnert az MKP a szlovák nyelvtörvény megsemmisítéséhez

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem sikerül a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) az alkotmánybíróság elé vinni a szlovákiai nyelvtörvényt, mert kezdeményezéséhez a szlovák pártok nem kívánnak kapcsolódni - írta az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szombaton.
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerint a jogszabály rossz, de nem alkotmányellenes, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) pedig figyelemelterelő hadműveletnek tartja és nem kíván foglalkozni a témával. Ezzel gyakorlatilag esélytelenné vált a beadvány beterjesztése - jegyzi meg a lap.

A indítványában az MKP a júniusban elfogadott nyelvtörvény egyes módosításainak megsemmisítését kérné, az alkotmánybírósági beadványhoz 30 képviselő aláírása szükséges, de a magyaroknak csak 20 képviselőjük van a pozsonyi parlamentben.

Az SDKU szerint a jogszabály nemcsak a kormányzó Irány-Szociáldemokráciának (Smer) és a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) jó, hanem az MKP-nak is: a témával mobilizálni tudja választóit. "Ebből a csetepatéból semmi jó nem származhat egyetlen szlovák állampolgár számára sem" - állítja Mikulás Dzurinda. Csáky Pál, az MKP elnöke szerint a nyelvtörvényt minden demokratikusan gondolkodó politikusnak el kellene utasítania, ezért nem érti Dzurinda hozzáállását.

A lapnak nyilatkozó Stanislav Janis, az SDKU frakcióvezetője nem tud arról, hogy a kérdésben a párton belül döntés született volna, de ő személyesen sem támogatná aláírásával a beadványt, mert feleslegesnek tartja. "Most egy-egy alkotmánybírósági beadvány csak politikai gesztus, ugyanis a testület nem működik, a bíróság Robert Fico kormányának kiszolgálója" - mondta Janis.

Az MKP az európai színtéren kíván revánsot venni a kereszténydemokratákon - ha a KDH nem írja alá a beadványt, nem támogatják a párt jelöltjének megválasztását az Európai Néppárt alelnöki posztjára - olvasható a pozsonyi lapban.