Öt expresszvonat ragadt a Csatorna-alagútban a hideg miatt

Vágólapra másolva!
Több mint 2000 utas rekedt az Angliát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagútban szombat éjjel, miután a hideg időjárás miatt megbénult a vonatközlekedés. Összesen öt szuperexpressz maradt a rossz időjárás miatt az alagútban, őket szombat reggel hozzák ki onnan.
Vágólapra másolva!

Öt Eurostar szuperexpressz rekedt a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagútban szombat hajnalban műszaki hiba miatt, ezért több mint 2000 utasnak kellett a tenger alatt töltenia ez éjszakát. A vasúttársaság korábban még három beragadt vonatról számolt be; szombat délig egy kivételével az összes szerelvényt kivontatták a 39 kilométeres alagútból.

A meghibásodást az erőteljes nyugat-európai lehűlés, az alagúton kívüli fagyos levegő és az alagúton belüli, melegebb levegő hőmérsékletkülönbsége okozta. Franciaországban szokatlanul fagyos az idő, ám az alagútban viszonylag meleg és párás a levegő. A rendkívül bonyolult szerkezetű villamos mozdonyok elektronikai rendszerei a hirtelen hőmérsékletkülönbség miatt felmondták a szolgálatot, és a vonatokat a biztonsági berendezések automatikusan leállították.

A probléma miatt lezárták az alagutat, és a La Manche-csatorna alatti vasúti közlekedés szünetel - közölte az Eurostar szóvivője. A tájékoztatás szerint "súlyos problémák" vannak a Párizsból Londonba tartó utasszállító vonatokkal a havazás és az erős hideg miatt. A vasúttársaság honlapja szerint szombaton a társaság az összes szolgáltatását felfüggesztette.

A vasúttársaság szombat reggel közleményben jelezte: nem javasolja az utasoknak, hogy a hétvégén vonaton próbáljanak meg a kontinensről Angliába jutni. A társaság azt kéri az emberektől, hogy aki hétvégére váltott jegyet, az halassza utazását jövő hétre, jegye árát pedig visszatérítik. Az Eurostar szerint a forgalom az alagúton előreláthatólag csak hétfőre áll helyre.