Orosz áldozatai is vannak az ugandai légiszerencsétlenségnek

2009.03.09. 9:09

A Viktória-tóba zuhant egy teherszállító repülőgép hétfőn. A fedélzetén hét - egyes források szerint tíz - ember tartózkodott, akik az Afrikai Unió békefenttartóinak szállítottak felszerelést. A gép orosz és ukrán személyzete, valamint a fedélzeten tartózkodó afrikai utasok életüket vesztették.

A Viktória-tóba zuhant hétfőn az ugandai Entebbe közelében egy Antonov típusú teherszállító repülőgép, a fedélzetén tartózkodó hét - egyes források szerint tíz - ember meghalt.

Judith Nabakooba, az ugandai rendőrség szóvivője elmondta, hogy a repülőgép Bugunga sziget mellett zuhant a tóba nem sokkal Entebbéből való felszállása után. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a gép lezuhanása előtt kigyulladt.

Oroszország ugandai nagykövetségének tanácsosa közölte, hogy a gép orosz kapitánya és másodpilótája, illetve ukrán fedélzeti mérnöke és navigációs tisztje életét vesztette a szerencsétlenségben. Felix Kulaigye, a hadsereg szóvivője szerint egy burundi, egy ugandai és egy dél-afrikai utas is tartózkodott a gépen. Más, ugyancsak a hadseregtől származó információk szerint a balesetben tízen haltak meg, közülük hárman burundi katonák voltak. A katonák az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó erejében szolgáltak.

A repülőgép víztisztító berendezéseket, csöveket és más felszereléseket szállított a békefenntartóknak. Afrikában gyakoriak a légi balesetek, az ottani légitársaságok sokszor elavult gépeket üzemeltetnek, a balesetek hétszer gyakoribbak, mint másutt a világban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK