Elengedték a Dárfúrban elrabolt segélymunkásokat

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték a héten Dárfúrban elrabolt három segélymunkást. Azt nem tudni, hogy mennyi váltságdíjért engedték el az emberrablók a francia nővért, a kanadai koordinátort és az olasz orvost.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték a héten Dárfúrban elrabolt három segélymunkást - közölte az olasz külügyminisztérium pénteken este. Ismeretlen fegyveresek szerda este hurcolták magukkal az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet belga részlegének három munkatársát: egy francia nővért, egy kanadai koordinátort és egy olasz orvost. Eredetileg öt segélymunkást raboltak el a szervezet Szaraf Umra-i irodájából, de két szudáni túszt rövid időn belül szabadon engedtek.

A szudáni hatóságok péntekek közölték, hogy azonosították a Dárfúrban elrabolt három nyugati segélymunkás tartózkodási helyét. "Tudjuk, hol vannak (...), kapcsolatban állunk az elrablókkal, és folynak a tárgyalások a követeléseikről" - mondta Mutrif Sziddig, a szudáni külügyminiszter helyettese. Hozzátette: az emberrablók folyamatosan mozgásban vannak, mert attól tartanak, hogy a biztonsági erők rájuk támadnak. A tisztviselő hangsúlyozta, hogy a kormány elkerül minden olyan akciót, amely veszélybe sodorhatja a túszok biztonságát.

Az emberrablók váltságdíjat követeltek a túszok szabadságáért, ennek az összegét nem tették közzé. Az Orvosok Határok Nélkül közleményben erősítette meg, hogy a munkatársai kiszabadultak, és mindnyájan jól vannak. Franco Frattini olasz külügyminiszter elégedettségét fejezte ki a túszok - közöttük Mauro D,Ascanio olasz orvos - elengedése kapcsán.