Vágólapra másolva!
A magyar külképviseleteknek akár a harmadát is bezárhatják a forintgyengülés és a költségvetési megszorítások miatt - írja a Népszabadság. A lap szerint a bezárások például olyan városokban jöhetnek szóba, ahol több külképviselet is működik.
Vágólapra másolva!

A magyar külképviseleteknek akár a harmadát is bezárhatják a forintgyengülés és a költségvetési megszorítások miatt - írta a pénteki Népszabadság. A napilap szerint a Külügyminisztérium működőképessége határához érkezett. Egyetlen más tárcát sem sújt annyira a forint tartós gyengélkedése, mint a magyar diplomáciát.

A lap szerint a pénzügyi nehézségek a 2011-es magyar EU-elnökségre való felkészülést is megnehezíthetik. Elképzelhető például, hogy nem jut majd pénz annak a kiszemelt brüsszeli ingatlannak a bérbevételére, amely az elnökség ellátásához szükséges apparátus elhelyezésére szolgálna. Sőt az sincs kizárva, hogy a tervezett brüsszeli létszámot sem lesz képes felállítani majd a tárca.

A megoldást egyszeri nagy kiadáscsökkentés jelenthetné, amely magában foglalhatná például a külföldi magyar képviseletek számának 25-30 százalékos csökkenését. Ez a megoldás elsősorban olyan városok esetében jöhet szóba, ahol több magyar képviselet is működik napjainkban. Ilyen például Párizs, Genf vagy Brüsszel. Felvetődött néhány olyan távoli nagykövetség létjogosultsága, mint például Rámalláh Tripoli, Kuala Lumpurt és Nairobi.