Közel 10 ezer embert fertőzött meg az új típusú influenza

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt több mint ezerrel, 9830-ra nőtt az új típusú influenzás megbetegedések száma világszerte. Az új fertőzések többségét Japánból jelentették, ahol már 228 ember kapta el a vírust.
Vágólapra másolva!

Negyven országban 9830 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak, és 83-an vesztették életüket a járvány miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

A betegség továbbra is gyorsan terjed, már negyedik egymást követő nap fordult elő, hogy 24 óra alatt ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. A legtöbb beteget Mexikóban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban tartják nyilván.

A 83 haláleset közül Mexikóban 74, az Egyesült Államokban 7, egy-egy pedig Kanadában és Costa Ricában történt. Mexikóból kedden négy újabb megerősített halálesetet jelentettek.

Tajvanon szerdán megerősítették az első új influenzás esetet. A fertőzött egy 52 éves külföldi férfi, aki hétfőn érkezett New Yorkból Tajpejbe, Hongkongon keresztül. A tajvani hatóságok állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit közöltek, egy óceánjáró hajó orvosa, nem amerikai és nem japán.

Az új fertőzések többségét Japánból jelentették, ahol már 228 ember kapta el a vírust. Japánban a fertőzöttek zöme diák és tanár, emiatt csaknem 4 ezer 500 iskolát bezártak. Az új influenza egy kobei és oszakai középiskola közötti szombati röplabdamérkőzés óta terjed a távol-keleti országban.

Az új típusú influenza észak-amerikai terjedése - Mexikó, USA - miatt a WHO a múlt hónapban a hatos fokozatú skálán az ötös készültségi fokot rendelte el. Ezt akkor vezetik be, amikor a betegség ugyannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. Azt jelzi, hogy küszöbön áll egy világjárvány. A legmagasabb, hatos fokozatot akkor léptetik életbe, amikor hivatalosan megállapítják a világjárvány kialakulását. A WHO kritériumai szerint ehhez arra van szükség, hogy a vírus a világ két különböző régiójában önálló gócokban fertőzzön.