Négygyermekes apát vertek agyon északír focidrukkerek

Vágólapra másolva!
Egy 49 éves, megbecsült katolikus férfit vertek halálra berúgott Rangers-fanatikusok vasárnap késő este Észak-Írországban. A férfi bűne az volt, hogy rosszkor volt rossz helyen. Felesége és szomszédja súlyos sérülésekkel megúszták az őrjöngő protestánsok támadását.
Vágólapra másolva!

A Glasgow Rangers militáns szurkolói vasárnap agyonvertek egy katolikus férfit Észak-Írországban - írta meg hétfőn az AP. Szemtanúk szerint vagy 20 protestáns drukker - a Rangers focicsapatának kék-fehér színeibe öltözve - bevonult a Coleraine nevű városka katolikusok lakta negyedébe, miután a Rangers megnyerte a skót bajnokságot.

A felfegyverkezett szurkolók "az első szembejövő embert" elkezdték szidalmazni - mondta Billy Leonard, a Sinn Fein párt egyik tagja. A 49 éves Kevin McDaidet agyonverték, feleségét, Evelynt és szomszédjukat, a 46 éves Damien Fleminget megsebesítették. Fleming súlyos állapotban került kórházba. A rendőrség hat támadót vett őrizetbe azzal a gyanúval, hogy részt vettek a támadásban.

Alan Johnston, a városka presbiteriánus papja elmondta, hogy a szurkolók sokat ittak a skót bajnoki címmecset nézve, majd ezután vonultak át egy hídon a katolikus negyedbe. Egy helyi rendőr az Ulsteri Védelmi Egyesület nevű csoportot gyanúsítja a gyilkossággal.

A két nagy skót rivális futballcsapat nagy népszerűségnek örvend Észak-Írországban. A Rangers a protestánsok, a Celtic a katolikusok kedvence. A két csapat találkozói idején Észak-Írországban is jobban figyel a rendőrség a nyugalomra.

Frankie Taylor főnyomozó, aki a gyilkosság nyomozását is vezeti azt mondta, nem szabad a katolikusoknak válaszolni erre a cselekedetre. Taylor egy olyan négygyermekes apaként írta le az agyonvert McDaidet, mint aki "bármit megtenne bárkiért", és jó viszonyt ápolt a protestáns rendőrökkel is.

Észak-Írországban a sport nem egyesíti az embereket, ahogy az sok országban lenni szokott - írja az AP. A különböző iskolarendszerben tanuló különböző felekezethez tartozó diákok iskola után különböző sportokat játszanak: a protestánsok rugbit, a katolikusok gael futballt.

A katolikusoknák még az is gyakori, hogy nem az északír válogatottnak szurkolnak, hanem inkább az ír csapatnak. Sok belfasti kocsma pedig az erőszak elkerülése végett nem is enged be focimezbe vagy sálba öltözött embereket.

Észak-Írország az erőszak évtizedei után viszonylag megnyugodott, de változatlanul előfordulnak brutális események. Március elején azonban úgy tűnt, elszabadul a pokol: három napon belül két katonával és egy rendőrrel végeztek merénylők az országban. A rendőrt egy 17 éves fiú lőtte le, őt elfogták, és szerencsére bosszúhadjárat sem vette kezdetét.