Lukasenko dacol Moszkvával

Vágólapra másolva!
Szokatlanul rebellis nyilatkozatot tett pénteken Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök. A gazdasági válságot szintén megszenvedő országának nem túl készségesen segítő Oroszország helyett az Európai Unióhoz közeledne - mondta a Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel lezajlott találkozója után. Így a régóta tervezett orosz-fehérorosz unió létrejötte elmaradhat.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök pénteken Minszkben kijelentette, hogy "hazája nem hajol meg többé Oroszország előtt, és boldogulását másutt keresi" - célozva közeledésére az Európai Unióhoz.

Lukasenko egy nappal azután nyilatkozott, hogy Minszkben találkozott Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. "Ha nem megy Oroszországgal (...) nem fogunk panaszkodni és könnyeket ejteni, hanem másutt keressük boldogulásunkat a világban" - mondta.

Moszkva visszafogottan reagált Lukasenko szavaira. "Úgy gondolom, hogy nincs konfliktus, csupán egy kemény és érzelmes reagálás nézeteltéréseinkre. Ilyesmi előfordul" - közölte Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője.

A helyi sajtó szerint a fehérorosz-orosz tárgyalások feszült légkörben zajlottak, mindenekelőtt a fehérorosz gazdaság állapotának moszkvai megítélése miatt. Az orosz kormány úgy döntött, hogy elhalasztja Minszk félmilliárd dolláros hitelkérelmének teljesítését, illetve csupán rubelben lett volna hajlandó a kisegítésre, amit Lukasenko visszautasított.

A fehérorosz elnök néhány hónapja jelezte, hogy elégedetlen az Oroszországgal immár egy évtizede folyó tárgyalásokkal. Ezek a két ország szorosabb integrációját, unióját készítenék elő, de a fehérorosz vezető ehelyett késznek mutatkozik arra is, hogy csatlakozzon az Európai Unió keleti partnerségi programjához. Ezt azonban Moszkva rossz szemmel nézi.