A vízbe érve tört szét az Air France gépe

Vágólapra másolva!
A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem a levegőben, hanem a vízbe érkezve tört darabokra az Air France június elsején lezuhant repülőgépe - közölték a katasztrófát vizsgáló francia szakemberek. Azt továbbra sem tudni, hogy mi okozta a balesetet, de a vizsgálatot végzők bejelentették, hogy folytatják a gép fekete doboza utáni kutatást.
Vágólapra másolva!

"A gép egyenesen ment lefelé, szinte függőlegesen, a vízfelszín felé, nagyon-nagyon gyorsan" - idézte a CNN az Air France-katasztrófa vizsgálatáról beszámoló Alain Bouillard-t. A vizsgálatot végzők arra a következtetésre jutottak, hogy a repülő nem a levegőben tört szét, hanem amikor érintkezett a vízzel - írja a BBC. Közölték, hogy ezt a gép roncsainak vizsgálata alapján állapították meg.

Bouillard szerint a becsapódáskor minden a gép aljából a tetejébe nyomódott. Az utasoknak nem volt idejük arra, hogy felkészüljenek erre - tette hozzá.

A vizsgálat vezetője szerint továbbra sem világos, hogy mi okozta a katasztrófát. "Jelenleg nagyon messze vagyunk attól, hogy megállapítsuk a baleset okait" - idézte a CNN Bouillard-t.

Hozzátette, a gép hibás sebességérzékelői közrejátszottak a katasztrófában, de nem azok okozták. Korábban felmerült egy olyan verzió, hogy a repülő berendezései nem érzékelték jól a sebességet, ezért a gép túl gyorsan repült bele egy viharzónába, és ez okozta a katasztrófát.

A zuhanáskor a gépet nem robotpilóta vezette, mert nem is kapott sebességgel, széllel vagy az iránnyal kapcsolatos információkat - közölte Bouillard, aki szerint ennek alapján arra következtetnek, hogy a pilóta próbálta irányítani a repülőt.

A vizsgálatot végzők közölték azt is, hogy július 10-ig folytatják a gép fekete doboza utáni kutatást, amely tartalmazza a repülési adatokat és a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket. Ezek további fontos információkkal szolgálhatnak a katasztrófa okainak megértéséhez.

Az Air France Rio de Janieróból Párizsba tartó járata június elsején tűnt el az Atlanti-óceán felett. A fedélzeten 228 ember tartózkodott - köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar -, és senki nem élte túl a katasztrófát. A mentőcsapatok 51 holttestet találtak meg, és múlt héten közölték, hogy nem látnak esélyt továbbiak felkutatására - emlékeztet a BBC.