Lezuhant egy helikopter Dél-Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Lezuhant egy brit helikopter Afganisztán déli részén. A katasztrófának már hat halálos áldozata van, egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát. A NATO információi szerint a helikopter nem katonai, hanem civil jármű volt, és az áldozatok is civilek.
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy civil helikopter Afganisztánban - közölta a NATO és a brit hadsereg. A katasztrófában legalább hat ember életét vesztette, de az áldozatok száma tovább emelkedhet. Egyelőre nem tudni, hogy összesen hányan tartózkodtak a gépen, a korábbi beszámolók még kettő, majd négy áldozatról szóltak.

Az amerikai hadsereg egyik szóvivője, Christine Sidenstricker szerint a helikopter nem katonákat, hanem civil munkásokat szállított. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) brit kontingensének egyik szóvivője, Nick Richardson csak megerősíteni tudta a baleset tényét, további információt egyelőre nem tudott adni róla. "Tudunk arról, hogy baleset ért egy nem brit helikoptert Helmand tartományban" - mondta. Vizsgálják, hogy mi okozta a bajt - tette hozzá.

A BBC szerint egy helyi afgán vezető arról számolt be, hogy a helikoptert felkelők lőtték le. A merényletért tálib fegyveresek vállalták a felelősséget, az AFP hírügynökségnek egyikük azt mondta: ők lőtték le a helikoptert. A nemzetközi erők azonban ezt nem erősítették meg.

Az afganisztán déli részén történt katasztrófában egy további ember megsérült. A sérült és az áldozatok nemzetisége egyelőre nem ismert.

A brit, amerikai és afgán csapatok ezekben a hetekben átfogó offenzívát kezdtek Helmand tartományban, hogy növeljék a terület biztonságát a közelgő választások előtt. A csapatok és a felszerelés szállításában a helikoptereknek nagy szerep jut. A BBC Kabuli tudósítója szerint ezek a gépek nagyon nagy veszélyben vannak, főleg leszállásnál, amikor a lőfegyverek és rakéták tökéletes célpontjává válnak.