Megölhették bin Laden egyik fiát

Vágólapra másolva!
Egy amerikai rádió szerint életét vesztette Pakisztánban Oszama bin Laden egyik fia. Szaad egy rakétatámadásban halhatott meg, amelyet egy amerikai robotrepülő hajtott végre az év elején. A CIA és a hadsereg egyelőre nem ismerte el a halálhírt.
Vágólapra másolva!

Szaad bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot irányító Oszama bin Laden egyik fia állítólag meghalt az év elején Pakisztánban egy amerikai rakétatámadásban - jelentette szerdán az NPR amerikai közszolgálati rádió.

"Nyolcvan és 85 százalék közötti a valószínűsége annak, hogy Szaad bin Laden meghalt a légitámadásban" - közölte a rádióval egy magas rangú hírszerzési illetékes.

A nevének elhallgatását kérő tisztviselő beismerte, hogy a szolgálatoknak nincs birtokában a húszas éveiben járó Szaad bin Laden holtteste, így DNS-vizsgálatokkal sem áll módjukban megerősíteni a halálát.

A Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) és az amerikai középső parancsnokság (Centcom) nem tudta megerősíteni a Szaad bin Laden haláláról szóló értesülést. A rádió nem közölte a támadás helyét, csak azt, hogy idén egy pilóta nélküli repülőgép hajtotta végre, és egy Hellfire rakéta ölhette meg Szaadot.

2009 januárjában az amerikai pénzügyminisztérium befagyasztotta az al-Kaidához való tartozással gyanúsított Szaad bin Laden amerikai bankszámláit. A CNN szerint ezzel együtt nem volt meghatározó figura az al-Kaidában.

Az amerikai terrorelhárítás sem tartotta Szaadot elég fontosnak ahhoz, hogy célzott támadást indítsanak ellene, és feltehetően csak "rossz időben volt rossz helyen". Az NPR-nek nyilatkozó tisztségviselő elismerte: "a vezetékneve miatt csinálunk nagy ügyet belőle".

Szaad 2001 októberében, az amerikai invázió után hagyta el Afganisztánt, és Iránba menekült a CNN szerint. Ott évekre házi őrizetbe vették, végül tavaly jutott vissza Afganisztánba, és a pakisztáni határvidéken telepedett le - közölte Mike McConnell korábbi hírszerzési igazgató.