A fehérek elleni rasszista megnyilatkozást tett pénteken Robert Mugabe zimbabwei elnök, aki "mocskos fehéreknek" nevezet az angolokat és az amerikaiakat. Mugabe az országa elleni szankciókat kritizálta az EU-val kezdődő tárgyalásokra készülve.

"Mocskos fehéreknek" nevezte Robert Mugabe zimbabwei elnök egy pénteki beszédében az amerikaiakat és angolokat, akik szerinte kéretlenül beleavatkoznak az ország belügyeibe, és el akarják rabolni a zimbabweiek örökségét. Mugabe pártjának ifjúsági gyűlésén kritizálta az EU és az USA által országára kivetett szankciókat, méghozzá közvetlenül azelőtt, hogy az Európai Bizottság delegációja Zimbabwéba látogatna.

"Ki mondta a briteknek és amerikaiaknak, hogy uralkodniuk kell rajtunk? Nem hívtuk ezeket a mocskos fehéreket. Bele akarják ütni az orrukat a mi ügyeinkbe. Ezt utasítsátok el!" - mondta az elnök. "Az imperialisták az örökségünket akarják... Szankciók ide vagy oda, Zimbabwe a miénk marad" - tette hozzá.

A Zimbabwébe érkező uniós küldöttség Mugabéval, valamint a februárban külföldi nyomásra megalakult nemzeti egységkormány vezetőjével, Morgan Tsvangiraival tárgyal majd, hogy helyreállítsák az ország és az EU közti együttműködést. A Zimbabwe ellen az emberi jogok megsértése miatt bevezetett szankciók feloldása azonban nincs a tárgyalás.