Obama védte az új rakétavédelmi tervet

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök szerint az új európai rakétavédelmi tervtől Oroszország kevésbé lesz paranoiás. Az elnök vasárnap végigjárta a nagy amerikai tévéstúdiókat, beszélt afganisztáni terveiről is.
Vágólapra másolva!

Obama vasárnap több amerikai televíziónak adott interjúban is tagadta, hogy Moszkva kiengesztelése miatt mondott volna le a korábbi rakétapajzsról (az USA megváltozott európai rakétavédelmi terveiről itt olvashat).

"Arról döntöttünk, hogyan tudjuk a legjobban megvédelmezni az amerikaiakat, Európában lévő csapatainkat és a szövetségeseinket" - mondta. "Ha ennek az a mellékterméke, hogy az oroszok kevésbé paranoiásnak érzik magukat és készek lesznek hatékonyabban együttműködni velünk az iráni ballisztikus rakétaveszély vagy az iráni atomprogram kérdésében, ez csak további haszon" - tette hozzá.

Az amerikai elnök arról is beszélt, nincs határideje az amerikai erők Afganisztánból történő kivonásának. "Nem olyasvalaki vagyok azonban, aki hisz más országok határozatlan idejű megszállásában" - tette hozzá. Az elődje, George Bush elnöksége idejéből örökölt afganisztáni konfliktus és az iraki háború jelentős kihívást jelent Barack Obama számára. Az elnök elrendelte további 21 ezer katona Afganisztánba vezérlését az ott állomásozó 68 ezer fős amerikai kontingens erősítésére.

A CNN és az NBC kérdésére válaszolva Obama azt mondta: az augusztus 20-i afganisztáni elnökválasztás súlyos kérdéseket vet fel. "Csalásokról érkeztek jelentések, és ez első látásra súlyosnak tűnik" - jelentette ki.