Trükköző gyógyszercégekre csapott le az EU

Vágólapra másolva!
Rajtaütöttek kedden az uniós hatóságok több nagy gyógyszergyártó cégen, amelyeket azzal gyanúsítanak, hogy megszegték az antitröszt szabályokat. A gyógyszercégek állítólag trükköztek a szerek piacra dobásával, és visszaéltek piaci befolyásukkal.
Vágólapra másolva!

Gyógyszercégeknél razziázott kedden az Európai Unió: a vállalatok a gyanú szerint megszegték az uniós antitröszt szabályokat - írja a brit Guardian című lap. A nyomozók egyszerre csaptak le csaknem fél tucat cég irodájában, ellenőrzést tartottak, és dokumentumokat foglaltak le.

Az akció előzménye az Európai Bizottság nyáron publikált jelentése volt, amely szerint a generikus szerek gyártói olykor azzal taktikáztak, hogy később dobtak piacra egyes gyógyszereket, ráadásul indokolatlanul magas áron. A cégeket azzal vádolják, hogy nyerészkedni próbáltak a nagy hasznot hajtó gyógyszerek szabadalmaival, és attól sem riadtak vissza, hogy pereskedések kezdeményezésével húzzák az időt. A gyanú szerint ezen kívül visszaéltek meghatározó piaci befolyásukkal is.

A francia Sanofi-Aventis megerősítette az uniós ellenőrzés tényét, hozzátéve, hogy együttműködnek a hatóságokkal, bár az egyelőre nem derült ki, hogy a szabályszegéssel gyanúsított cégek közé tartozik-e. Piaci források szerint még három gyártó lehet érintett az antitröszt elleni uniós razziában. A brit GlaxoSmithKline és AstraZeneca azt közölte, nincs tudomásuk arról, hogy őket érintené az eljárás.