A reptéren várta a gyógyszert az ukrán kormányfő

Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal vásárolt 300 ezer adag vírus elleni gyógyszert Ukrajna, hogy így próbálja kezelni az ország nyugati részén tomboló H1N1-járványt. A szállítmány fogadására még a kormányfő is a reptérre ment, miközben az ukrán elnök már a hadsereg mobil kórházainak bevetésére is utasítást adott. Ukrajna Magyarországtól is segítséget kért a járvány kezeléséhez.
Vágólapra másolva!

300 ezer adag antivirális gyógyszert vásárolt Ukrajna azonnali hatállyal Svájcból, hogy kezelni tudja a H1N1 influenza terjedése miatti helyzetet - közölte az ukrán kormány. A gyógyszerszállítmányt hétfőn hajnali fél 1-re várták a kijevi Boriszopol nemzetközi reptérre: a repülőgép fogadására Julia Timosenko kormányfő és Peter Porosenko külügyminiszter is kiment.

A 16 tonnányi gyógyszert csomagonként 67 dollárért vásárolták az F. Hoffmann-La Roche svájci gyógyszergyártótól - közölte az ukrán elnöki hivatal, amely szerint a gyógyszert már hétfőn reggel továbbszállítják a járvány által leginkább sújtott, nyugati régiókba. A 300 ezer adag Ukrajna egy havi szükségletét teszi ki - közölték. A kormány ígérete szerint minden ukrán állampolgár, aki kórházba kerül, "azonnal és ingyen" hozzájuthat majd majd a gyógyszerhez.

Korábban Timosenko jelezte, hogy a gyógyszerellátással problémák voltak, és a magánkézben lévő gyógyszertárak jelentősen megemelték a H1N1 elleni szerek árait. A miniszterelnök rendkívül felelőtlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy "ezekben a nehéz időkben" a patikatulajdonosok "az emberek szerencsétlenségét használják saját gazdagodásukra". Timosenko azt ígérte, hogy az ilyen patikáknak elveszik az engedélyét, és büntetőjogi eljárást is indítanak ellenük.

Mobil orvosi egységek

Vasárnap napközben Vaszilij Kniazevics ukrán egészségügyi miniszter rendkívüli tanácskozást tartott az influenza elleni védekezésben részt vevő szervek vezetőivel - olvasható a minisztérium honlapján. A vezetők felülvizsgálták a rendelkezésre álló gyógyszerek és egészségügyi eszközök, maszkok készleteit és az elosztás folyamatát. A miniszter közölte, hogy az egészségügyi dolgozókra nagyobb figyelmet kell fordítani, hiszen csak vasárnap 4 halt meg "feladatuk teljesítése közben".

A hatóságok mobil egészségügyi csoportokat szerveznek, hogy gyorsan tudjanak reagálni az egyes régiókban megerősödő járványra. Ukrajnában péntek óta rendkívüli intézkedések vannak érvényben, többek között 3 hétre bezárták az összes oktatási intézményt, és betiltották a tömegrendezvényeket, és számos helyen karantént vezettek be.

Viktor Juscsenko ukrán elnök emellett utasította a védelmi minisztert, hogy vesse be a hadsereg összes mobil kórházát, és azokat már hétfőn irányítsák a legfertőzöttebb területekre. Juscsenko jelezte, hogy a gyógyszerkészletek jelenleg elegendőek, de ha a helyzet az eddigi tendencia szerint rosszabbodik, akkor bajban lehetnek.

Magyar segítséget is kérnek

Juscsenko vasárnapi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország influenzafigyelő központjában mindössze egyetlen ember dolgozik, és a kormánynak azonnal pénzt kellene átcsoportosítania az influenzafigyelő központ megerősítésére. Az elnök azt is jelezte, hogy sok esetben még nem lehet tudni, pontosan melyik vírustörzs okozza a járványt, több szakértő szerint ugyanis nem a H1N1, hanem annak egy módosult változata tombol az országban. Juscsenko szerint mindenek előtt ezt a kérdést kellene megválaszolni.

Az elnök a járvány elleni küzdelemhez vasárnap segítséget kért a nemzetközi szervezetektől, és Ukrajna szomszédos országaitól is. "Az Ukrajna nemzetbiztonságát fenyegető helyzetet saját erőnkből nem tudjuk megoldani, ezért kénytelen vagyok sürgős segítséget kérni a legjobb barátainktól és stratégiai szövetségeseinktől" - írta.

A levelet Juscsenko Fehéroroszország, Moldova, Lengyelország, Románia, Szlovákia, az Egyesült Államok és Magyarország vezetőinek, a NATO főtitkárának és az Európai Bizottság elnökének címezte. A segélykérésben az elnök felsorolta azokat az alapvető gyógyszereket és eszközöket, amelyekre Ukrajnának szüksége van a járvány elleni védekezéshez. A kéréssel együtt tájékoztatta a megkeresett országokat az ukrán járványügyi helyzetről, és az influenza ellen tett eddigi lépésekről is - olvasható az elnök honlapján.

Korábban egy kijevi lap arról írt, hogy Magyarország 10 ezer adag oltással segít Ukrajnának, Falus Ferenc tiszti főorvos azonban ezt az [origo]-nak cáfolta. A magyar gyártó, az Omninvest addig nem adhat vakcinát külföldre, amíg a magyar lakosságnak rendelt 6 millió adagot le nem szállítja, ez azonban még heteket vehet igénybe. (Az esetleges magyar segítség lehetőségéről itt olvashat bővebben).