Rendőrkézen a mumbai támadás pénzügyi logisztikusai

Az olasz rendőrség Bresciában szombaton őrizetbe vett  két pakisztáni férfit, akiket az egy évvel ezelőtti mumbai terrortámadás logisztikai támogatásával vádolnak.

Az észak-olaszországi Brescia városában elfogott két férfi - apa és fia - a rendőrség szerint egy pénzátutalásokkal foglalkozó ügynökséget működtetett, és ezen keresztül segített pénzelni az indiai metropoliszban tavaly november 26-án kezdődött és három napon át tartó támadássorozatot, amelyben 166 ember halt meg és több mint 300-an megsebesültek. Az olasz hatóságok bűnrészességgel és felbujtással, továbbá illegális pénzügyi tevékenységgel gyanúsítják a két pakisztánit.

A mumbai fegyveres támadások előtt egy nappal ők nyitották meg a szükséges pénz átutalásával annak az internetes telefonkapcsolatnak a számláját, amelyet azután a terroristák és cinkosaik használtak - mondta Stefano Fonzi, a bresciai rendőrség terrorellenes részlegének vezetője.

A számlát egy másik pakisztáni férfi nevén nyitották meg, aki sohasem járt Olaszországban, s akinek a mumbai terrorcselekményekhez sem volt köze. A más emberek személyi adataival való visszaélés egyébként bevett gyakorlat volt a két pakisztáni bresciai pénzügyi vállalkozásában.

A szombat reggeli rendőrségi rajtaütésben rajtuk kívül még két pakisztánit vettek őrizetbe, akiknek részük volt az említett pénzügyi csalásokban, de nem kötődtek a mumbai terrortámadáshoz. Egy ötödik pakisztáninak sikerült elmenekülnie a kommandósok elől. Az ügyben további 12 ember ellen indítottak eljárást, de ők szabadlábon védekezhetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK