Egyedül vitorlázott át az óceánon egy lebénult brit

Vágólapra másolva!
Speciálisan kialakított hajójával, egyedül vitorlázott át az Atlanti-óceánon egy lebénult brit férfi. Geoff Holt az első mozgássérült, aki megtette ezt. Gombokkal irányította hajóját.
Vágólapra másolva!

A világon elsőként hajózta át az Atlanti-óceánt egy tolószékbe kényszerült, mind a négy végtagjára béna (tetraplégiás) férfi. A 42 éves southamptoni Geoff Holt december 10-én indult Lanzatore-ból a Brit Virgin-szigetek egyikére, Tortolára. A férfi ennek a szigetnek az egyik öblében szenvedte el azt a balesetet, ami miatt lebénult 1984-ben: túl sekély vízbe ugrott fejest, és a nyakát törte. Azóta kerekes székhez kötve él, és kezeit is csak korlátozottan tudja mozgatni.

"Fantasztikus, csodálatos, hogy 25 év után ismét átszelhetem az Atlanti-óceánt, nagyon megindító... Évekig terveztük. Ez volt az álmom, hogy újra vitorlázhassak az Atlanti-óceánon, és csak megcsináltam" - idézte a BBC News a férfit, aki korábban - még balesete előtt - háromszor is átvitorlázott az óceánon.

Speciálisan kialakított katamaránján - amelyet gombokkal, egy hidraulikus berendezéssel irányított - elkísérte egy gondozó és egy operatőr is, de a hajózásban nem segítették.

Holtnak ez a második rekordja, 2007-ben Nagy-Britanniát is körbehajózta.