Harmincöt kalózt tartóztattak le Szomália partjainál

Vágólapra másolva!
A francia haditengerészet 35 kalózt tartóztatott le Szomália partjainál. A háromnapos akcióban négy hajót és hat csónakot is lefoglaltak.
Vágólapra másolva!

Harmincöt kalózt, négy hajót és hat csónakot foglaltak le a francia hatóságok Szomália partjainál péntek óta tartó rajtóütésükben. A háromnapos akcióban a francia hadihajót olasz hajók, és spanyol repülőgépek, illetve helikopterek is segítették. Ez a BBC szerint a legnagyobb fogás, mióta az európai uniós küldetés 2008 decemberében megkezdődött.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Franciaország mihez kezd az elfogottakkal, ugyanis egyelőre nincs nemzetközi egyezség arról, hogy mi történjék a tengereken elfogott kalózokkal. A korábban elfogott szomáliai kalózok nagy részét Kenyába küldték, de a több mint száz emberből eddig csak keveseket vádoltak meg. Néhány korábban elfogott kalózt Franciaországba, Hollandiába, és az Egyesült Államokba szállítottak.

Szomáliának az 1991-ben kezdődött polgárháború óta gyakorlatilag nincs működő kormánya. Az országot hivatalosan egy ENSZ által támogatott kabinet irányítja, de a valóságban az ország nagyobb részét fegyveres iszlamista lázadók uralják. Az ország partjainál portyázó kalózok évek óta problémát jelentenek, a hajókat váltságdíj reményében megtámadják, ezzel veszélyeztetik a teherforgalmat.