Fico tart a Fidesz kormányra kerülésétől

Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő szerint megsínyli a szlovák-magyar viszony, ha a Fidesz kerül kormányra Magyarországon. Fico egy tévés vitaműsorban azt mondta: nem tud elsiklani a felett, hogy nem csak a Jobbik, de a Fidesz politikusai is szlovákellenes kijelentéseket tesznek. Fico vitapertnere Csáky Pál, a MKP elnöke volt, aki szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy bevették a kormányba a magyarellenes Ján Slotát.
Vágólapra másolva!

A Fidesz kormányra kerülése után olyan konkrét lépéseket tesz, amelyek jelentős mértékben ronthatják a szlovák-magyar viszonyt - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a pozsonyi Markíza kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában. "Félünk azoktól a súlyos gyakorlati lépésektől, amelyek a szélsőséges politikai pártok hatalomra kerülése után jelentősen ronthatják a szlovák-magyar kapcsolatokat" - mondta a kormányfő.

Fico vitapartnere Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt, aki szerint ezen a téren a legnagyobb probléma az, hogy a "szlovák politikai elit nem találta meg a maga korszerű hazafiassági vízióját", illetve az, hogy a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) négy éve része lett a kormánykoalíciónak. Szerinte ez "politikai és erkölcsi mocsárba sodorta" Szlovákiát. Csáky azt mondta: néha elcsodálkozik azon, hogy a kormányfő szinte verseng Slotával a nemzeti témákban. "Slotával nem szabad versenyezni, Slotát el kell szigetelni" - jelentette ki. "Ha Szlovákiában normális viszonyok alakulnak ki, akkor Magyarországon senkinek sem lesz oka bíráló nyilatkozatokat tenni Szlovákia címére" - mondta az MKP elnöke.

"Elképzeléseink a hazafiasságról nagyon konkrétak" - reagált Csáky szavaira Fico, hozzátéve, hogy ezt nem a kormány, hanem pártja az Smer (Irány) Szociáldemokrácia nevében mondta. Szerinte a szlovák-magyar viszonyt "leginkább a szélsőségesség és a magyar sovinizmus veszélyezteti". Fico szerint neki érdeke, hogy Szlovákia és Magyarország között jószomszédi kapcsolat legyen, illetve, hogy a kisebbségi magyarok is jól érezzék magukat Szlovákiában, de a kormány nem engedheti meg, hogy bárki is megsértse Szlovákia "nemzetállami érdekeit".

Fico egyetértett Csáky megjegyzésével, hogy nem szabad túlértékelni a szélsőségesek kampánynyilatkozatait, de szerinte nem csak a Jobbik, de a Fidesz politikusai is elfogadhatatlan szlovákellenes kijelentéseket tesznek, és azok felett már nem lehet nagyvonalúan elsiklani. Fico szerint ma már senki sem kételkedik abban, hogy a Fidesz nagy valószínűséggel megnyeri a választásokat.

Csáky emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke már nyíltan kijelentette, és őt személyesen is biztosította, hogy a Jobbik nem lesz tagja a kormánynak. A szlovák kormányfő szerint ugyanakkor Szlovákia számára az is nagy veszély lenne, ha a szlovák oldalon az ellenzék alakítana kormányt, beleértve az MKP-t is, mert szerinte a magyar párt és Csáky a Fidesz "meghosszabbított karja".